IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
20:23 | 19 ноември 2014
Обновен: 02:01 | 18 април 2024

Болестта на сините устни покосява и младите

Болестта на сините устни – пулмоналната хипертония, покосява и младите хора. Месец ноември е обявен за Световен месец за повишаване информираността на населението за рядката болест

По материала работи: Юлиян Атанасов
Болестта на сините устни покосява и младите


Болестта на сините устни – пулмоналната хипертония, покосява и младите хора. Месец ноември е обявен за Световен месец за повишаване информираността на населението за рядката болест, предаде БГНЕС.
Асоциация "Пулмонална хипертония" и Националният алианс на хора с редки болести, с подкрепата на Изпълнителна агенция по трансплантация организираха този месец кампанията "Сини устни", за да обърнат общественото внимание към болест, която много трудно се диагностицира, а недиагностицирана навреме, тя води до бързо прогресиране и бърз летален край - 2,5 – 3,5 години. Вече има адекватна терапия на това лечение, заяви председателят на Асоциация "Пулмонална хипертония" д-р Тодор Мангъров. Имаме почти всички медикаменти, които са необходими за лечение, продължи той, липсва само един скъпоструващ медикамент. Хваната навреме, болестта има лечение.
Болестта засяга сърцето и белия дроб. Симптомите са свързани с недостиг на въздух при физическо усилие, много често и в състояние на покой, сърдечни болки и сърцебиене, в крайна фаза на болестта устните и ръцете посиняват заради липсата на кислород, затова и кампанията се казва "Сини устни". Болните трудно извършват ежедневните си занимания, изкачването на 10 стъпала за тях е истинско предизвикателство.
Като основен проблем д-р Мангъров посочи диагностицирането на това заболяване. Много хора загубват живота си, без да знаят, че са били болни от тази болест. Липсват кардиолози и пулмолози, които да могат да диагностицират болестта. В България има три центъра, където може да се направи диагностицирането. Това са отделения по кардиология към две болници в София - Трета градска болница и болница "Света Ана", както и болницата "Света Марина" във Варна.
Ирена и Георги са двама от младите хора, които се включиха в кампанията и разказаха своите истории, свързани с трудностите, с които са се сблъскали и продължават да се сблъскват с болестта им пулмонална хипертония. Моята диагноза беше поставена през 2011 г., но симптомите ми започнаха много по-рано, сподели Ирена. Аз съм едно нормално момиче, ходя на работа и до съвсем скоро не исках да говоря за този проблем. Но трябва да се говори за това. Точно за това, че съм млад човек, ме накара да се включа в кампанията, защото обществото би обърнало повече внимание, като види, че болестта покосява и младите. Освен проблемите с диагностицирането, се повдигат още въпроси, това е въпросът с майчинството, защото аз искам да бъда майка, а не мога. В България обаче още не е регламентирано сурогатното майчинство, сподели още Ирена. Георги наблегна на това, че хората трябва да знаят къде да отидат, за да бъдат диагностицирани. Няколко години поред той е обикалял всички кардиологии в София и никой не е успявал да му постави диагноза, докато не се е обадил един ден на Асоциацията за пулмонална хипертония, която го е насочила към правилното място.
Директорът на Изпълнителна агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова заяви, че в крайна фаза на това заболяване за жалост се стига и до трансплантация на бял дроб. Въпросът с трансплантацията е свързан с това животът на един човек да зависи от смъртта на друг. Това засяга религиозни, етични и морални въпроси.
Не е вярно, че българите не са достатъчно благородни, за да се съгласят на донорство. Имаме прекрасен народ, прекрасни лекари и нещата започват да се случват, каза тя. Според нея в обществото ни има проява на загриженост и дарените органи се дължат на всички нас. Д-р Симеонова представи първия българин, който е с трансплантация на бял дроб – Стефан. Той сподели, че сега се чувства много по-добре, дори е възможно да се насочи към спорт.
Към кампанията "Сини устни" тази година са се присъединили много артисти и певци – Красимир Аврамов, Иван Динев – Устата, Елен Колева, Георги Мамалев и др.

 

Коментари

Новини Варна