Варна °
fallback
България
15:23 | 26 декември 2017
Обновен: 12:07 | 11 май 2025

Производството на домати и ябълки леко ще расте

До 2030 г.

По материала работи: Юлиян Атанасов

Производството на ябълки в ЕС е достигнало над 12 млн. тона през 2016/17 като те са отгледани основно в Полша, Италия, Франция и Германия, сочи доклад преглед на земеделието в ЕС през 2017 г.Според доклада консумацията на пресни ябълки ще се стабилизира до 2030 и производството ще достигне около 12,5 млн. тона годишно. Лек спад се очаква в потреблението на преработени ябълки. Предвижда се добивите да се повишат в следствие на модернизиране методите на отглеждане и замяна на старите овошки с нови, както и подобряване устойчивостта на заболявания и по-доброто управление на вредителите.

 

Що се отнася до доматите, докладът предвижда европейското производство да остане стабилно, а потреблението леко да се понижи като достигне 14,4 кг годишно на глава от населението до 2030 г. Производството и консумацията на преработени домати се очаква да нараства леко с около 0,4% годишно до 2030 г.. Над 21 кг ще е консумацията на човек към 2030 г., изчисляват експертите. Тя ще се увеличи заради все по-честа употреба на преработени домати като съставка на други храни.

 

През 2016/17 ЕС е произвел над 18 млн. тона домати, от които около 40% са консумирани пресни, а 60% са използвани в преработвателната промишленост. Италия, Испания, Холандия, Полша и Франция формират 75% от прясната консумация в ЕС, а Испания, Италия и Португалия произвеждат 94% от всички преработени домати в общността.

http://agrozona.bg

 

Четете още: В България няма бебешки храни със салмонелни бактерии

Автор на статията:
Юлиян Атанасов
0 коментара
fallback
fallback