IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
14:40 | 21 ноември 2014
Обновен: 03:41 | 18 април 2024

Пускат метрото до летище София през май

Премиерът не е оптимист за финансирането по ОП „Транспорт“

По материала работи: Златина Добрева
Пускат метрото до летище София през май

Премиерът Бойко Борисов не е оптимист за финансирането на проектите по оперативна програма „Транспорт“. Това стана ясно по време на инспекцията на строителството на столичното метро до Бизнес парка в кв. „Младост“, в която участваха и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и министърът на транспорта Ивайло Московски.
"Много е трудно да пуснем програмата „Транспорт”, не съм оптимист. Ще ви кажа следващия понеделник, когато отида в Брюксел, дали ще има политическо решение за България, защото всички проекти са изпуснати и то така са изпуснати и провалени, че няма оправяне", заяви премиерът.
През следващата седмица Борисов ще замине на посещение в Брюксел, където се очаква да бъде намерено политическо решение за създалата се ситуация. Част от министрите вече бяха там и се върнаха с лоши новини, припомни той.
Очаква се продължението на метрото до Бизнес парка да бъде готово на 23 април догодина. Това е и срокът, който директорът на компанията „Метрополитен“ Стоян Братоев е обещал да спази, припомни Борисов.
Същевременно премиерът е категоричен, че по новата оперативна програма със сигурност ще бъдат отпуснати средства за строителството на третия метродиаметър. Ще бъдат възстановени на Столична община и средствата, които тя е отпуснала за удължението на метрото по бул. „Черни връх“, добави Борисов.
С откриването на новите три метростанции в кв. „Младост“ се очаква още около 90 000 души да имат достъп до подземната железница. Това ще облекчи и трафика в квартала. Покрай изграждането на метрото се обновява и бул. „Александър Малинов“, като днес бе пусната за движение и част от него. Булевардът вече е с три ленти, като след промените значително ще се намалят задръстванията в района.
"От април само за този квартал, който е колкото един град – Пазарджик или Казанлък, хората ще имат възможност да ползват метро", обясни министър-председателят, цитиран от dnes.bg.
Освен линията до Бизнес парка през пролетта на следващата година ще бъде завършена и линията до летище „София“. Очаква се това да се случи в началото на май, обясни Фандъкова. Столица, която има метро до аерогарата, е съвременна, допълни я Борисов.
Разширението на метрото в участъка от кв. "Младост-1" до Бизнес парка е с дължина 2,7 км и обхваща три метростанции. Напълно са завършени конструкторните работи, а релсовият път е готов на 95%. Стойността на проекта е близо 86 млн. лв. без ДДС. Впоследствие е предвидена и възможността метрото да стига до лифта на Симеоново и близките до него търговски обекти.
"Убедена съм, че министър Ивайло Московски ще направи всичко възможно да се отворят час по-скоро всички програми по ОП „Транспорт”. Така ще може през 2015 г. да започне изграждането на третата линия, за която имат готовност", заяви Фандъкова. Очаква се тя да свързва столичните квартали "Левски-Г" и "Овча купел".
"В момента на министър Ивайло Московски задачата му е да продължат плащанията, така както сме поели ангажимент", припомни Борисов.
"Прави се всичко възможно максимум до февруари или март да се отвори ОП „Транспорт”. Нанесли сме необходимите корекции, които ни препоръчаха от Европейската комисия. Около 700 млн. евро са на разположение за Третия метродиаметър, ще се възстановят и средствата за участъка на бул. „Черни връх”, обясни и самият Московски.
Транспортният министър бе категоричен, че страната ни не се е отказала от проектите за изграждане на тунел под Шипка и по протежението на Кресненското дефиле.

Коментари

Новини Варна