IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
17:22 | 21 ноември 2014
Обновен: 04:20 | 18 април 2024

Връщат данък "лихва" от 10 %

Хората, които получават лихви от спестяванията си, трябва да участват във формирането на приходите в бюджета, твърди Менда Стоянова.

По материала работи: Деян Михайлов
Връщат данък "лихва" от 10 %

Данъкът върху доходите от лихви по депозитите ще се увеличи отново на 10% през 2015 г. Това съобщава в интервю за столичен всекидневник председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

Налогът беше въведен от началото на 2013 г. по предложение на бившия финансов министър Симеон Дянков. Предишното Народно събрание намали ставката за тази година до 8 на сто. Действащото законодателство предвижда догодина данъкът да стане 6%, през 2016 г. – 4 %, а след това да отпадне напълно.

Ще направим предложение за възстановяване на 10-процентния размер на данъка върху доходите от лихви. Смятам, че няма основание тези доходи да не се облагат. Още повече в контекста на КТБ, сега с обществени средства ще се платят 3,6 млрд. лв. гарантирани депозити и лихвите към тях, коментира Стоянова. Според нея хората, които получават лихви от спестяванията си, трябва да участват във формирането на приходите в бюджета.

Коментари

Новини Варна