IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
13:52 | 23 ноември 2014
Обновен: 05:32 | 18 април 2024

Средно 34 лв. за ток за октомври в Западна България

Застудяването очаквано повишило потреблението

По материала работи: Лиляна Трънкова
Средно 34 лв. за ток за октомври в Западна България

Средната сметка за електроенергия за клиентите на ЧЕЗ за октомври е 34 лева, а средното потребление - 196 квтч, съобщиха от компанията.
Данните показват, че повече от половината (54%) от битовите потребители в Западна България ще платят фактури в размер до 30 лева.
С понижаването на температурите и настъпването на отоплителния сезон потреблението на електроенергия традиционно се повишава.
За сравнение през септември средната месечна консумация е била 178 квтч, а в дните с рязко застудяване (25 и 26 октомври) товарите по мрежата на ЧЕЗ са се увеличили средно с 24% в сравнение с предходните дни.
„За съжаление процентът на домакинствата в България, които се отопляват на електричество, е значително по-висок от този в останалите страни от Европейския съюз. Напомняме на нашите клиенти, че в големите населени места мрежата не е проектирана да издържа отопление на ток и съответно повишените товари могат да доведат до претоварване и сривове в захранването“, каза Димчо Станев, Директор „Обслужване на клиенти“.

По публикацията работи: Веселина Йорданова

Коментари

Новини Варна