IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
10:15 | 24 ноември 2014
Обновен: 14:49 | 18 април 2024

Езикът в учебниците е буре с динамит, върху което стоим!

Средното образование сякаш е висше, смята просветният министър

По материала работи: Лиляна Трънкова
Езикът в учебниците е буре с динамит, върху което стоим!

Просветният министър Тодор Танев разкритикува езика, на който са написани учебниците у нас. Според него в тях има ненужни формули и конкретни научни знания. Министърът даде да се разбере, че това ще се промени и на първо време ще бъдат предприети законови поправки.
„Това е буре с динамит, върху който стоим“, каза Танев пред bTV. Той призна, че се напластява огромно обществено недоволство „срещу вкарването с обувалка на някакви формули, множество и съвсем конкретни научни знания с тотално скъсване на технологията на мисленето“.
„Едно е да знаеш дати по история, друго е да преценяваш какви са историческите процеси“, каза още професорът.
Според министъра през последните 30-40 години средното образование сякаш се е превърнало във висше. „Фораминифери“ бе една от неразбираемите думи в учебниците, които Танев цитира.
Най-непосредственото нещо, което според министъра трябва да се направи, за да се промени сложният език в учебниците, е да се направят промени в закона. Той не уточни какви ще са те, но обясни, че след това ще бъдат предприети и други стъпки.
Професор Танев коментира и внесените от ГЕРБ промени в закона за предучилищното и училищното образование. Той припомни, че министерството му е част от изпълнителната власт и затова ще изпълнява предложенията на депутатите. Министърът защити някои от измененията, като това държавата да финансира част от разходите на частните училища и градини.
„Логиката е, че родителите, независимо дали са пратили децата в частни или не училища, плащат данъци“, каза Танев. Той припомни, че държавното финансиране ще покрива минимална част от разходите на частните учебни заведения, а за другите си услуги те ще трябва да търсят собствено финансиране.
Просветният министър обясни и че ще се работи по отстраняване на проблемите в помощните училища. Той припомни, че в училището, в което се заговори, че има насилие над дете с аутизъм, са открити нарушения и още предшественичката му Румяна Коларова е предприела дисциплинарни действия.

 

Коментари

Новини Варна