IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
13:16 | 24 ноември 2014
Обновен: 03:55 | 16 април 2024

Бедността се увеличава въпреки членството в ЕС

Калфин: Ножицата в доходите се разтваря все повече

По материала работи: Лиляна Трънкова
Бедността се увеличава въпреки членството в ЕС

Членството в ЕС не попречи в България да се разтвори още повече ножицата в доходите, да се задълбочат социалните неравенства и да се увеличи бедността, смята вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.
Пенсионерите да харчат добавките, не да ги крият под дюшека!
За задълбочаването на тези проблеми не ни е виновен ЕС, сега използваме редица механизми на Евросъюза, които ни помагат да се смекчат тези ефекти, но много неща зависят от нас и работата на нашите институции, каза той по време на представянето на доклада "Мониторинг на членството на България в ЕС – 2013-2014", цитиран от БТА.
Калфин увери, че новата ЕК работи по план за икономическо оживление с бюджет 300 млрд. евро и България е изпратила проекти, които да се финансират от него.
По-важно е обаче да имаме собствен национален план за икономически растеж, заетост и социално включване и да гледаме на европейската политика като възможност и инструмент за решаване нашите цели, подчерта вицепремиерът.
По думите му европейските социалисти се борят за повече социални елементи и критерии в политиките на ЕС.
Европейската икономика няма да се втурне в бърз растеж в близките години, той ще бъде мъчителен и бавен и в тази обстановка трябва да се прави социалната политика, посочи Калфин.
Сред препоръките на ЕК към България е изграждането на стабилна пенсионна система. Има много социални фондове които не са ефективни - например парите, които се дават за борба с бедността са изключително неефективни, смята той.
Парите не са малко, но те не вадят социалните групи от риск за бедност и вместо решения, проблемите се задълбочават, каза той. Надали наливането на още пари в тази сфера ще реши проблема, важното финансовите средства да са по-добре насочени, посочи вицепремиерът.

По публикацията работи: Камелия Цветанова

 

Коментари

Новини Варна