IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
20:21 | 26 ноември 2014
Обновен: 16:01 | 18 април 2024

САЩ няма да разполагат танкове в България

Според споразумението между България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната всяка година се провеждат съвместни българо-американски учения.

По материала работи: Деян Михайлов
САЩ няма да разполагат танкове в България

Министерство на отбраната и външно министерство не са получавали официално искане от САЩ за разполагане на военна техника у нас. Това обяви военният министър Николай Ненчев, цитиран от Днесбг. Ненчев обясни, че няма нито една причина за притеснение.

Министърът обяви това като коментар на изявление на командващия въоръжените сили на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис. Той съобщи, че американската армия планира да разположи около 150 танка и бронирана техника в няколко страни - членки на НАТО. Част от тях ще бъдат позиционирани в страни от Източна Европа за участие във военни учения.
Министърът припомни, че имаме споразумение със САЩ за взаимни военни инициативи.

В позиция на военното министерство по темата се уточнява, че според споразумението между България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната всяка година се провеждат съвместни българо-американски учения. За следващата година те трябва да са 23.

Коментари

Новини Варна