IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
10:36 | 27 ноември 2014
Обновен: 04:15 | 16 април 2024

Правосъдният министър ще стеснява кръга на задкулисието

Иванов: Нямам тефтерче и ме критикуват за това

По материала работи: Лиляна Трънкова
Правосъдният министър ще стеснява кръга на задкулисието

Правосъдният министър Христо Иванов заяви, че реформите в съдебната система няма да се случат за 6 месеца и ефектът им няма да се усети за година.
"Става въпрос за доста дългосрочни усилия", каза още той пред Нова телевизия.
Иванов посочи, че целта му е кръгът от хората със задкулисна роля, каквато се приписва на човека с инициали Д.П., да се стесни силно.
„Демонтажът на тази система обаче не може да стане с еднократен акт”, коментира правосъдният министър. Според него всичко около тефтерчетата на Филип Златанов добива театрален привкус. По думите му в доклада на Европейския съюз със сигурност ще бъде отбелязано дали институциите са реагирали адекватно в този случай.
„Нямам тефтерче и ме критикуват доста заради това“, призна министърът.
Иванов каза още, че независимостта на институциите не е написана „нито в тефтерче, нито в Конституцията, нито в Държавен вестник, а може да бъде единствено в колективния манталитет, който се изгражда бавно и трудно“.
Министърът изтъкна, че у нас всички институции, не само прокуратурата, са в доста сериозна институционална криза, но за пръв път прокуратурата излиза с предложения за собствената си реорганизация.
Относно това дали има нужда от промени в Наказателния кодекс в частта с наказанията за убийците на пътя, Христо Иванов заяви, че ще има среща в МВР и със специалистите, които се занимават с тази тема.
"Цялото приложение на закона е много важно, а не само крайният размер на присъдата, така че ключовото е да покажем, че действаме по целия периметър на проблемите. С годините все повече се увеличават размерите на присъдите, но не може да се каже, че чувството за справедливост се е увеличило кой знае колко много”, коментира министърът на правосъдието.

 

Коментари

Новини Варна