IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
13:06 | 27 ноември 2014
Обновен: 03:52 | 28 март 2024

Ангелкова преговаря с Турция, Русия, Китай за визите

"Има напрежение от назначението на Ботев за зам.-министър"

По материала работи: Лиляна Трънкова
Ангелкова преговаря с Турция, Русия, Китай за визите

Министърът на туризма Николина Ангелкова се надява напрежението около назначението на заместника й Бранимир Ботев да се изчисти.
Преди два дни в декларация почти всички организации в туризма поискаха съпредседателите на Патриотичния фронт да оттеглят своята кандидатура в лицето на Ботев. Според тях в досегашното си управление по време на кабинета „Орешарски“ той не е показал търсените от бранша резултати.
Ангелкова потвърди пред БНР, че заместникът й е бил предложен от Патриотичния фронт.
„Създаде се напрежение с това предложение, има декларация от голяма част от браншовите организации по отношение на неговата кандидатура“, призна тя.
По думите й новото министерство на туризма ще отделя средства през следващата година основно за реклама и устойчиво развитие на туризма. Ведомството вероятно ще се настани в сградата на бившето Министерство на инвестиционното проектиране. Определените към момента щатни бройки са 120, а централната администрация ще бъде в София.
„В Пловдив в никакъв случай няма да се закрива и няма да се местят хората, които вече имат изграден капацитет. В момента обсъждаме дали дирекции, дали отдел ще останат в Пловдив , но няма хората, които са от Пловдив и които работят там и са се доказали като експерти, да бъдат отново местени“, обеща министърът.
Николина Ангелкова обясни, че има огромно забавяне на усвояването на европейските средства за туризъм.
В последната година и половина има огромно забавяне по усвояване на европейските средства, свързани с туризма, особено по ОПРР. Около 8 милиона лева са с риск от загуба, а до края на 2015-а година следва да се усвоят 20 милиона лева.
Ангелкова обяви и с кои страни, основни пазари на туристическия продукт, са започнали разговори за облекчаване на визовия режим.
Основно стартирахме разговори за Турция, Русия, Китай, Индия и други трети страни, които са целеви пазари за нас. Още в понеделник ще проведем работна среща по отношение на Турция, съобщи тя.
От следващата седмица започва проверка на готовността на зимните курорти за сезона и по отношение на предлаганите от тях услуги.
Николина Ангелкова смята, че трябва да има консолидация на туристическия бранш. По думите й в момента 183 са регистрираните сдружения. Тя смята, че е необходима и промяна по отношение на Националния съвет по туризъм.
Министър Ангелкова коментира и опасения на жителите на Велинград, според които концесията за добив на волфрам в района застрашава туризма и биоземеделието. Министърът обеща, че ако това се окаже вярно, нейното министерство няма да подкрепи рудодобива.

 

Коментари

Новини Варна