IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
20:14 | 27 ноември 2014
Обновен: 15:07 | 18 април 2024

Министър Танев: Не е възможно всички висши училища да са университети

Просветният министър Тодор Танев се обяви за промени в Закона за висшето образование

По материала работи: Юлиян Атанасов
Министър Танев: Не е възможно всички висши училища да са университети

 

Просветният министър Тодор Танев се обяви за промени в Закона за висшето образование, "защото са се натрупали много грешки и много неща са поотживели". "Има неща от 90-те години, ако не и от по-преден исторически момент на страната", заяви днес пред журналисти министърът, пише dnes.bg.
По думите му нямаме ясна дефиниция какво е университет, какво е академия и институт, и не е възможно всички висши училища да бъдат университети, и това е абсурд, който го няма никъде по света.
Танев изтъкна, че неточността в дефиницията води и до по-големи претенции за държавно субсидиране, финансиране и покачване в ранг. "Този хаос едва ли не бе умишлен и беше доста добре използван до този момент от редица печатарници на дипломи", заяви той.
Министърът отбеляза, че има различни видове висши учебни заведения и не е възможно да има университет по "едно нещо", който да има и няколко катедри, които "зорлем вървят по някакъв начин, за да има малко шарения".
Например Музикален университет не може да има, Военен университет ми е странно как има, защото той е главно по "едно нещо", разясни Танев.
Колегите, някога, за да придобият самочувствие, са успели да обявят "университет" като титла, добави той.
Според министъра във висшето образование трябва да се направи така, че тези, които са най-добри в съответните области, да получават държавно финансиране. Не може например да има толкова юридически факултети, защото не всички от тях произвеждат еднакво добре юристи, заяви образователният министър.
Той посочи, че "тези, които не са си качили качеството, ще придобият възможността да го направят и тогава ще бъдат субсидирани". Държавата не може, като едно време, да подпомага всички, тя подпомага тези, които са добри, инициативни и имат хоризонт за своята инициативност, обясни министърът очакваните промени във висшето образование.
Попитан дали ще има промени, свързани с мандата на ректорите на университетите, министър Танев каза, че "някои хора настояват за това, а други - да се помисли и за мандатността на директорите на средните училища".
Танев заяви, че в близките дни ще има среща с народни представители, на която ще бъде обсъдена възможността да бъдат отделени повече средства за образование за 2015 г.
Попитан какъв процент от БВП ще поиска за образование за 2015 г. и какви са предвидените средства в проектобюджета за сектора за догодина, министърът отговори, че ще поиска увеличение от 0,03 процента. На въпрос дали средствата за образование за 2014 г., които са 3,8 процента от БВП, е възможно да станат 4 процента, образователният министър каза, че за 2015 г. са предвидени малко над 3,8 на сто за образование, но ще се опита да поиска увеличение.
В проекта на Закона за училищното образование се предлага от първи до трети клас учениците да нямат количествени оценки, обясни Танев. Той отбеляза, че не е експерт по начално образование, но добави, че предложението е добро, защото децата в началните класове се травмират от оценките.
Според него до трети клас учениците биха могли да бъдат оценявани с точки, но той отбеляза, че окончателното решение по всичко, предвидено в законопроекта, ще се вземе от Народното събрание.

 

Коментари

Новини Варна