IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
08:30 | 28 ноември 2014
Обновен: 03:46 | 28 март 2024

И 2015 г. ще е нулева за реформите

Преглед на по-интересните теми от печата за 28 ноември

По материала работи: manager
И 2015 г. ще е нулева за реформите

По повод проектобюджетът "Сега" пише на първа страница: И 2015 г. ще е нулева за реформите. Икономисти, синдикати и работодатели са категорични, че проектобюджетът за 2015 г. не предлага рамка за реформи.

"Консервативното планиране сега е по-добро от "розовите очила" на кабинета "Орешарски", но в бюджетните разчети се усеща липса на сериозни реформи и затова ми прилича на "движение по течението", коментира пред "Сега" Петър Ганев от Института за пазарна икономика. 

Друго мнение изразява Георги Ангелов от Института за пазарна икономика в анализ за "Труд": "Бюджет 2015: Малка стъпка в правилната посока. За разлика от бюджетите през последните две години, които бяха издънени от нереалистични прогнози, за 2015-а прогнозата за икономиката е много по-реалистична и изпълнима - стъпила е на прогнозата на Европейската комисия за България. Това означава, че има далеч по-малък риск бюджетът да се издъни. Лошата новина е, че икономическият растеж е нисък и броят на работните места няма да расте. 

След като проспа грабежа на КТБ, вчера стана ясно, че ДАНС не знае колко са нелегалните джамии у нас и колко са българските мюсюлмани, които учат ислям зад граница, допълва на първа страница "Преса".

"Акцията срещу фундаменталистите е без прецедент в историята ни", коментира от страниците на "Телеграф" арабистът проф. Владимир Чуков. Той определя моделът на извършването й като западен, но въпреки това има нужда от промяна на законодателството.

"Трябва да е прецизирано какво е наказуемо, в крайна сметка затова законите са закони - те не могат да бъдат свещени крави, те не могат да траят с десетилетия, така че като се промени обстановката и има нови събития, законодателите трябва да променят текстовете на законите и съответно да нанесат подходящите рестрикции", казва Чуков.

"Война за постове в парламента", е акцентното заглавие за "Стандарт". Тежки разправии кой коя комисия да оглави разтресоха народното събрание. Заради бурните дебати бяха избрани едва 12 от 22 шефове. Депутатите от БСП дори спряха заседанието, защото се изпокараха как да разпределят своята квота.

"Всяко ограничаване на независимостта на съда е основа за неправомерно влияние и корупция и в този смисъл, като укрепваме независимостта, се борим с корупцията", обявява в интервю за "24 часа" Христо Иванов, министър на правосъдието. Друга мярка срещу спирането на корупцията в Темида е разширяването на кръга на обстоятелствата, които трябва да бъдат декларирани от магистратите, включително фактически съжителства и принадлежности към различни сдружения, неформални и тайни общества. 

"Много важно е създаването на звено, което да прави задълбочена периодична проверка на всички потенциални индикации за корупция или точки за корупционен натиск, включително банкови сметки и преференциални кредити, начин на живот, който не съответства на доходите, имотно състояние или поведение на близки на магистрата, което повдига въпроси. Подобно филтриране, правено от вътрешен за системата орган, може и трябва да бъде много силен фактор за превенция на корупцията", смята Иванов.

"Нито един западен лекар не може да работи в нашите условия", констатира в интервю за "Новинар" д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС. Той подчертава, че в момента има кадрова криза, защото напускат както лекари, така и сестри. "В страната почти няма млади лекари, а доколкото ги има, те са съсредоточени в големите университетски болници. Драматичен е проблемът с недостиг на кадри в първичната и спешната помощ. Всички трябва да си припомним как изглеждаше например болничната помощ през 90-те години на 20-и век. Болниците бяха празни поради липса на медикаменти, нямаше средства за храна, пациентите отказваха да постъпят в болница изобщо и тогава разходите за здравеопазване клоняха към нула по отношение на лечебните заведения. Те бяха в разпад преди 2000 г. Сега пациентите имат достъп до иновативно лечение и апаратура. Разходите за здравеoпазване са се увеличили и това е нормално, защото системата е претърпяла развитие. В България навлязоха много неизползвани преди това технологии, а българите получиха достъп до нови медикаменти. Затова пак повтарям, че в БЛС смятаме, че не бива да се говори колко много се харчи за здраве, а по-скоро как да се контролират разходите", съветва Райчинов.

Според челото на "Телеграф" средно по един милионер става жертва на обир в София. Сред последните ужилени е известна спортистка, от чиято вила изчезнали бижута и пари за над четвърт милион лева. Много от баровците, сред които има и дедесари, трафиканти на дрога и бизнесмени, не заявяват липсите в полицията, за да не ги питат от къде са им парите. ВИП жертвите предпочитат да си купят информация за извършителите, след което правят свое разследване, твърди ежедневникът.

В интервю за "Монитор" проф. Емил Ботев, ръководител на секция "Сеизмология" към Геофизичния институт на БАН, отбелязва: "При едно нормално строителство, съобразено с нашите изисквания, каквото е строителството от 1987 г., дори да станат много силни земетресения с магнитуд над 7,5 във Вранча, нашите сгради са оразмерени за земетресение със сила минимум 7,7. А при по-новия правилник, който трябва да влезе и да замени стария от 1987 г., той е съобразен с магнитуд 8 за вранчански земетресения. И при един добър контрол на строителството не би трябвало сградите да получат такива разрушителни ефекти. В този смисъл теоретично вътре в сградите ние сме в относителна безопасност. Същото важи и навън, защото вранчанските земетресения са достатъчно далече."

"Черни каси в образованието", алармира от първа страница "Труд". Родителите масово не получават касови бележки за кръжоците и екскурзиите на децата си. Длъжни са да ви дават фискален бон в момента на плащането, заявиха от НАП; "Уволнили сме директори за нарушения с допълнителни услуги", казват от Столична община.
 

По публикацията работи: Александър Попов, dnes.bg

Коментари

Новини Варна