IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
08:49 | 30 ноември 2014
Обновен: 07:10 | 28 март 2024

Жълт код за сняг и поледици в Северна България

Шофьорите да са подготвени за зимни условия

По материала работи: Лиляна Трънкова
Жълт код за сняг и поледици в Северна България

Жълт код за сняг и поледици е обявен за 14 области в Северна България, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Предупредителният код е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич. В тези области ще вали сняг и до края на денонощието ще се образува снежна покривка с дебелина до 10 см.
Шофьорите трябва да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, призоваха от Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/. АПИ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи.
Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на републиканската пътна мрежа, се посочва в съобщение на АПИ.
Днес ще застудява, ще е облачно, а в Северна България ще превалява сняг, сочи прогнозата на НИМХ. Преваляванията в Южна България ще са от дъжд, но след пладне в югоизточните райони дъждът ще се примесва със сняг.
Вятърът в по-голямата част от страната ще е слаб, но в източните и райони умерен от север-североизток. Максималните температури в Северна България ще бъдат около 0°, а в Южна – между 3° и 8°. В Северна България в повечето места ще се образува снежна покривка 5-10 см.
По Черноморието ще е облачно и със слаби превалявания, по северното от сняг, по южното от дъжд. Възможно е по-късно през деня и там да се примесва със сняг. Вятърът ще е умерен от север-североизток. Вълнението ще е 2-3 бала. Максимални температури от 0° по северното, до 3-4° по южното крайбрежие.
В планините ще е облачно, мъгливо и ще превалява сняг. Вятърът по билата ще е умерен от запад. Дневната температура на височина 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра - около 0°, но по северните склонове на Стара планина температурите ще са по-ниски. Атмосферното налягане от запад се понижава.

 

Коментари

Новини Варна