IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
08:49 | 30 ноември 2014
Обновен: 22:50 | 22 юли 2024

Жълт код за сняг и поледици в Северна България

Шофьорите да са подготвени за зимни условия

По материала работи: Лиляна Трънкова
Жълт код за сняг и поледици в Северна България

Жълт код за сняг и поледици е обявен за 14 области в Северна България, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Предупредителният код е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич. В тези области ще вали сняг и до края на денонощието ще се образува снежна покривка с дебелина до 10 см.
Шофьорите трябва да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, призоваха от Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/. АПИ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи.
Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на републиканската пътна мрежа, се посочва в съобщение на АПИ.
Днес ще застудява, ще е облачно, а в Северна България ще превалява сняг, сочи прогнозата на НИМХ. Преваляванията в Южна България ще са от дъжд, но след пладне в югоизточните райони дъждът ще се примесва със сняг.
Вятърът в по-голямата част от страната ще е слаб, но в източните и райони умерен от север-североизток. Максималните температури в Северна България ще бъдат около 0°, а в Южна – между 3° и 8°. В Северна България в повечето места ще се образува снежна покривка 5-10 см.
По Черноморието ще е облачно и със слаби превалявания, по северното от сняг, по южното от дъжд. Възможно е по-късно през деня и там да се примесва със сняг. Вятърът ще е умерен от север-североизток. Вълнението ще е 2-3 бала. Максимални температури от 0° по северното, до 3-4° по южното крайбрежие.
В планините ще е облачно, мъгливо и ще превалява сняг. Вятърът по билата ще е умерен от запад. Дневната температура на височина 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра - около 0°, но по северните склонове на Стара планина температурите ще са по-ниски. Атмосферното налягане от запад се понижава.

 

Коментари

laboratory colorimet ( преди 1 месец )
rate down comment 0 rate up comment 0
MarioScavy ( преди 3 месеца )
Bitcoin (BTC) might just be the golden opportunity of our era, poised to skyrocket to $200,000 in the upcoming year or the one following. In the past year alone, BTC has witnessed a staggering 20-fold increase, while other cryptocurrencies have surged by an astounding 800 times! Consider this: a mere few years ago, Bitcoin was valued at just $2. Now is the time to seize this unparalleled chance in life. Join Binance, the world's largest and most secure digital currency exchange, and unlock fre
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна