IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
11:24 | 30 ноември 2014
Обновен: 11:32 | 17 април 2024

Не успее ли реформаторското усилие, пътят е "Путин" или "Чавес"

Не бих говорил за две коалиции в Реформаторския блок, заяви Петър Москов

По материала работи: Лиляна Трънкова
Не успее ли реформаторското усилие, пътят е "Путин" или "Чавес"

Ако реформаторското усилие в България не успее, пътят е „Путин“ или „Уго Чавес“. Това заяви здравният министър Петър Москов пред Нова тв.
Не бих говорил за две коалиции в Реформаторския блок, по-скоро за две тенденции, заяви още здравният министър Петър Москов по повод думите на лидера на ДСБ Радан Кънев на вчерашното събрание на Реформаторите.
„Това, което се каза вчера на Националното събрание на ДСБ, беше, че в този му вид Реформаторският блок е изчерпал задачата си. Това породи много основателни притеснения и въпроси. Но верността на това твърдение зависи от поставените от нас цели”, посочи Москов.
Радан Кънев заяви на форума на ДСБ, че успехът на Реформаторския блок минава през неговото единство, а до него може да се стигне по три начина. Първият път към единството е ускорено създаване на единна политическа партия, втората възможност е създаване на стегната политическа федерация с общ национален и изпълнителен съвет и политическо лидерство, каза Кънев. Третата опция според него е нова политическа партия, обединяваща около себе си старите формации, като в същото време се запази тяхната самостоятелност, но имат обща политика, водещи лица и послания.
Петър Москов обясни, че целта на Реформаторския блок не е била просто отломките от синята политическа традиция да си осигурят преминаване на бариерата в парламента и при възможност да участват във властта. Това по думите му е само първа стъпка към консолидация и единност.
„Ако целта е била едни малки, разбити организационно, структурно и идейно политически партии, отломки от синята политическа традиция да се съберат, да влязат в парламента и при възможност да участват във властта, то тогава целта на Реформаторския блок е постигната и този му характер и вид може да продължава”, обяви Москов.
Той посочи като вариант за развитие на Реформаторския блок оформянето на нова партия в рамките на коалицията, заедно с другите съществуващи коалиционни партии.
„Една нова партия в Реформаторския блок би могла да задава темпото и да бъде коректив, за да не се случват такива неща. Но всичко това са стъпки, които водят до организационно и идейно централизиране“, посочи Москов.
„Федерацията е част от общото и функция на единно ръководство, общо лидерство и общи правила на взимане на решения, валидирани от всички, а не целите на някаква отделна част от блока, дори те да са много смислени“, допълни министър Москов.

 

Коментари

Новини Варна