IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
21:09 | 2 март 2018
Обновен: 22:13 | 13 май 2024

Патриарх Кирил: Руският и българският народ имат дълбока духовна връзка

Църковната делегация беше посрещната на Летище София

По материала работи: Слав Велев
Снимка БГНЕС

Руският и българският народ са в дълбока духовна връзка. Изразител на тази връзка е църквата. Това каза на Летище София Московският и на цяла Русия патриарх Кирил, който, заедно с църковна делегация, пристигна на тридневно посещение в България, предава БТА, цитирана от Дарик. Църковната делегация, водена от патриарх Кирил, беше посрещната на Летище София от митрополити от Светия синод на БПЦ. Руският патриарх беше посрещнат също от вицепрезидента Илиана Йотова, от заместник-председателя на Народното събрание Емил Христов и от директора на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет Емил Велинов.
 

По думите на патриарх Кирил много неща се променят, променя се и политиката, но тези връзки, чрез които църквата свързва народите, преодоляват времето.

 
Патриарх Кирил заяви, че е много радостен да стъпи на гостоприемната и близка до сърцето му българска земя и да се срещне с неговите събратя - патриарх Неофит, братята архиереи, духовенството, както и с вярващия български народ. Затова, по думите му, той пристига в България с много светли чувства и радост от предстоящите му срещи.
 

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че за нея е голяма чест присъствието на патриарх Кирил именно на Националния празник на България 3 март, както и в честванията на 140-годишнината от края освободителната Руско-турска война. "Ще кажа на патриарх Кирил след малко, че ние българите добре помним своята история, добре познаваме нашата история и добре съзнаваме голямата роля на руското духовенство, на руската православна църква през онези тревожни събития през 1877-78 г., когато благодарение на православната църква беше подготвен руският народ за участие в тази Освободителна война", каза Илияна Йотова. По думите й свободата е дошла на крилата на духовната подкрепа на руската църква и героите от бойните полета по време на войната.
 

Посещението на руския патриарх е по покана на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и на Светия синод на Българската православна църква.
 

Това е второто посещение у нас на патриарх Кирил - той посети България за първи път през април 2012 г. Тогава, начело на Българската православна църква, беше патриарх Максим.

Коментари

Новини Варна