IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
19:24 | 30 ноември 2014
Обновен: 13:44 | 19 февруари 2024

Едва 1/6 от общините имат камери за видеонаблюдение

Министър Вучков припомни, че се предвижда монтирането на стационарни и мобилни камери в страната, включително и за контрол на движението по пътищата.

По материала работи: manager
Едва 1/6 от общините имат камери за видеонаблюдение

Само в 1/6 от общините у нас има монтирани камери за видеонаблюдение, съобщи в Пловдив мининстърът на вътрешните работи Веселин Вучков, цитиран от БТА.

 

Вътрешният министър пристигна в община Марица, за да се запознае с пилотния проект за видеонаблюдение, стартирал през 2013 г. с 8 камери в 7 села.

 

Резултатите показват, че откакто камерите са монтирани, престъпността в тези селища е намаляла с 30%, каза директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив Пламен Узунов.

 

По думите на Вучков това е пример за много полезно взаимодействие от страна на държавата в лицето на МВР и полицията, с регионалната власт, той трябва да се мултиплицира на територията на цялата страна.

 

"В средата на декември ми предстои среща с ръководството на Националното сдружение на общините, но преди нея искам да се запозная с положителни примери като този в общините Марица, Родопи, Пловдив, следващата седмица ще открия пълноценна система за видеонаблюдение и в община Червен бряг", допълни министърът.

 

Целта е да се въведе еднотипен подход за изграждане на такива системи в цялата страна, за да е ясно кой финансира проекта, поддръжката, кой осъществява взаимодействието между полицията и местната власт, уточни Вучков.

 

В рамките на една година този подход може да набере сила и да обхване цялата страна, уверен е министърът. Основното финансиране ще бъде от страна на регионалните власти, изтъкна той.

 

В пилотния проект за видеонаблюдение община Марица е вложила 30 000 лв. бюджетни средства. До празниците ще поставим още 44 камери, така че във всички 19 населени места в общината ще има видеонаблюдение, каза кметът на общината Димитър Иванов.

 

Пламен Узунов ще предложи в Областната дирекция на МВР в Пловдив да се изгради Център за видеонаблюдение, за да има сигнал в реално време от всяка видеокамера.

 

Министър Вучков припомни, че се предвижда монтирането на стационарни и мобилни камери в страната, включително и за контрол на движението по пътищата.

 

"Най-важното предизвикателство за нас в момента е да променим Закона за движението по пътищата така, че да отговаря на тълкувателното решение на Върховния административен съд - да допуснем законно използване на мобилните камери за електронен фиш. В момента те са 148 на брой и вместо да стоят по складовете трябва да работят, това са 148 пътни полицаи в момента. Като ги увеличим с още 150, на практика нямаме нужда от патрули на Пътна полиция", заяви вътрешният министър.

 

news.bg

Коментари

Новини Варна