IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
21:47 | 30 ноември 2014
Обновен: 04:46 | 16 април 2024

Нов газов проект заменя "Южен поток"?

Алтернативният газопровод, ще доставя природен газ от Западна Европа към Балканите, освобождавайки региона от почти пълната зависимост от руски доставки

По материала работи: manager
Нов газов проект заменя "Южен поток"?

Изграждането на нов газопровод, който да доставя природен газ от Западна Европа към Балканите, освобождавайки региона от почти пълната зависимост от руски доставки, предлага словашкият газов оператор Eustream, предаде „Ройтерс“, цитирана от economic.bg.

 

Предлага се проектът да замени спорния газопровод „Южен поток“ с тръба, идваща от противоположния край на Европа. Алтернативният газопровод ще осигури доставки на страни като България и Сърбия, дори ако доставките от Русия през Украйна бъдат нарушение.

 

Словашкият енергиен оператор предлага газът от Западна Европа да се движи по съществуващата система на Словакия, да влиза в Украйна и след това в Румъния и от там в България.

 

Предложеният 570-километров газопровод  "Eastring" ще има капацитет от 20 млрд. куб. м газ годишно. Проектът ще струва 750 млн. евро, обяви пред Ройтерс директорът на словашката компания Томас Маречек.

Коментари

Новини Варна