IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
23:20 | 30 ноември 2014
Обновен: 10:34 | 24 април 2024

Рентите в Добруджа до 80 лв. за декар

Лошата година и свръхпроизводството на зърно по света свалиха наемите за ниви

По материала работи: manager
Рентите в Добруджа до 80 лв. за декар

Цената на пшеницата у нас е около 330 лв. за тон, руската стигна 250 долара с доставката

 

Между 50 и 80 лева рента дават кооператори и арендатори в Добруджа тази година, показа проверка на "Стандарт". За сравнение миналата година най-ниските ренти бяха 60-70 лева средно, а имаше и собственици на земи, които получиха по 100 лв. Стопани обясняват, че по-ниските стойности т. г. се дължат на лошата селскостопанска година - проливните дъждове понижиха качеството на реколтата, имаше пропаднали площи, разходите нараснаха. И не на последно място - свърхпроизводството в световен мащаб на зърнени култури, които са борсови стоки и цените на международните пазари оказват влияние и у нас. Някои земеделски производители вече започнаха да дават аванс от рентата, като обещават на собствениците на земя да дадат остатъка през февруари-март 2015 г. Масовото раздаване на ренти се очаква в дните до Коледа.

 

Все още не е приключила жътвата на царевица в Добричко, показва справката на земеделската дирекция в Добрич. Към момента малко под 2% са непожънатите площи с фуражната култура в областта. Средният добив от царевица е 784 кг/дка, а миналата година бе 605 кг/дка. Най-висок добив от царевица регистрират земеделските производители в Каварна - 910 кг/дка, а най-нисък - в общините Крушари и Тервел - 700 кг/дка. От областната земеделска дирекция съобщиха, че е приключила сеитбата на есенници в областта. С пшеница са засети 1 199 347 дка, с ечемик - 67 387 дка, с рапица - 152 193 дка, и с тритикале - 3280 дка.

 

В момента в Добруджа почти няма сделки със зърнени култури, казват земеделците. Цената на слънчогледа е 650-660 лв. за тон франко пристанище. В началото търговията с маслодайната култура от тазгодишната реколта започна на цени от 490-500 лв. за тон. Леко покачване има при цената на хлебната пшеница - 330 лв. за тон франко пристанище, но количествата у нас са малко, твърдят стопаните. С около 20 лева по-ниска е цената на пшеницата с по-ниски хлебопекарни качества. На международните борси в Европа през изминалата седмица бе регистрирано леко покачване от порядъка на 10 евро на тон на цената на царевицата. Добри цени имаше за рапицата, показват котировките - 339-345 евро за тон.

 

В Черноморския регион, където е и нашата страна, цената на руската пшеница с незабавна доставка достигна 250 долара за тон в края на миналата седмица, като отбеляза повишение от 2 долара. Фуражната пшеница от Украйна стигна нива от 210-215 долара за тон. Царевицата от Украйна в края на седмицата също поскъпна с 1 долар до 179 долара за тон, като свитият внос от страните от ЕС не оказва влияние на износа на един от големите производители в Черноморския регион. Украйна е намерила пазари за царевицата си в Израел и Южна Корея. Зърнопроизводителите в Добричко споделят, че по традиция има спад на търговията около празниците през декември, като следващото раздвижване е в началото на годината. Тези от тях, които имат складови площи, предпочитат да изчакат с продажбата на произведените количества и да търгуват именно след нова година, когато традиционни цените са по-високи.

 

"Стандарт"

Коментари

Новини Варна