IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
08:50 | 1 декември 2014
Обновен: 12:10 | 25 март 2024

Пропастта в доходите ще се задълбочи драстично

Над 181 000 висшисти ще работят на позиция, която не изисква университетска диплома

По материала работи: Лиляна Трънкова
Пропастта в доходите ще се задълбочи драстично

Пропастта между доходите на българите, работещи в различните райони на страната, ще се задълбочи още по-драстично към 2018 г. Разликата в заплатите на служителите с висше образование, които работят в Северна и Югоизточна България, и колегите им от Югозападна и Южна Централна България, ще става все по-голяма, пише „Сега”. Така след четири години висшист в по-бедната част на страната ще получава средно с по 416 лв. по-малко месечно спрямо служител с университетска диплома от Югозападна и Южна Централна България.
Заплатите на работниците със средно образование и с диплома за професионален бакалавър ще се различават с над 135 лв. на месец. Това показва средносрочната прогноза на социалното министерство за пазара на труда до 2018 г. Единствено при работниците с основно образование няма да има ножица в доходите след 4 години. Месечно разликата ще е нищожна - 2,50 лв. между двете половини на страната.
Средната брутна годишна заплата за начална и по-ниска степен на образование в Северна и Югоизточна България се очаква да достигне 3885,7 лв., а за Югозападна и Централна ще е 5108,2 лв. За работещите с основно образование в Северна и Югоизточна България годишното възнаграждение по прогноза ще стигне 5120 лв., докато в Югозападна и в Централна България ще е 5125,3 лв. Хората със средно образование и професионален бакалавър ще могат да се надяват на 12 663 лв. годишна заплата, ако работят в Северна и Югоизточна България, и на 14 285,5 лв. в Югозападна и Централна. При висшистите годишното възнаграждение ще стигне съответно 26 071 лв. в по-бедните региони срещу 31 064 лв. в по-развитите.
Към 2018 г. на пазара на труда за всички региони ще има общи проблеми. След четири години например се очаква над 181 000 висшисти да работят на позиции, които изобщо не изискват диплома от университет. За догодина пък прогнозата е, че на по-нискоквалифицирани позиции ще се трудят близо 144 000 бакалаври, магистри и доктори. Тенденцията работни места за хора без образование да се заемат от по-високо образовани служители ще стане особено осезаема след 2016 г.
В същото време новите работни места в следващите години ще са изключително ограничени, а на пазара на труда ще се търсят все по-малко нискоквалифицирани работници и хора без образование. Бизнесът ще има нужда основно от специалисти със средно образование в следващите няколко години, но висшистите ще се увеличават най-много на фона на останалите групи работещи българи.
Според прогнозата работните места за четири години ще се увеличат със 118 000, или 4% - до над 2,9 милиона позиции. Над 70 на сто от новите работни места ще са за работници със завършен 12-и клас. Всяка четвърта новосъздадена позиция ще е за висшист. Заради това на пазара на труда ще се оформи несъответствие - търсенето на работници с диплома от университет ще е по-слабо от предлагането. При българите със средно образование ще е обратно - бизнесът ще търси повече такива служители, отколкото ще има на пазара на труда.
Най-лесно ще е да се намери работа в Добрич. Относително благоприятни са възможностите и в областите Видин, Русе, Враца, Велико Търново, Перник, Кюстендил, София област и София-град. Тези прогнози са правени на база отклонение от средната регистрация в бюрата по труда.
При 40-годишните безработни също Добричко се оказва най-добрия регион за бързо намиране на работа. Тази група си намира по-бързо препитание в сравнение с 25-годишните. Най-благоприятни за 40-годишните отново са областите от Източна България - Добрич, Варна, Бургас. Най-дълго се застояват в бюрата по труда без перспектива хората в Хасково, Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Търговище и Ловеч.

Коментари

Новини Варна