IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
11:29 | 1 декември 2014
Обновен: 10:33 | 24 април 2024

Агенцията по безопасност на храните тръгва на проверки преди празниците

До 22.00 ч. всеки ден ще има дежурни, които ще приемат сигнали

По материала работи: Лиляна Трънкова
Агенцията по безопасност на храните тръгва на проверки преди празниците

Всички празници от Никулден до Ивановден ще бъдат покрити с проверки. До 22.00 ч. всеки ден ще има дежурни в Българската агенция за безопасност на храните, които ще приемат сигналите, каза изпълнителният директор на агенцията проф. Пламен Моллов, цитиран от Дарик.
Агенцията е извършила над 120 проверки само за месец по сигнали основно за некачествени стоки, етикетирането, лоша хигиена и т. н. Най-масовите сигнали са свързани основно с некоректно отразяване на етикета, изтекъл или изтичащ срок на годност. Чест повод за сигнали е лошата хигиена в заведенията. За тези нарушения миналата година са съставени над 200 акта.
Пред журналистите проф. Моллов показа плик с кифла, в която покупателят й е открил „неидентифициран предмет” и каза, че подобни „подаръци” са ежедневие в агенцията. Ролята на агенцията е да осигурява контрол, който да гарантира отсъствието на подобни продукти в търговската мрежа, припомни Моллов. В този смисъл все повече трябва да нараства броя на проверките по сигнали за сметка на рутинните проверки.
През 2014 г. в сравнение с 2013 г. са извършени много по-малко на брой , но по-качествени и дълбочинни проверки с много по-добри резултати, категорични са от БАБХ. Количеството на бракуваните храни за 11-те отчетени месеца са се увеличили от 74 през 2013 на 174 тона през 2014 г.
Цифрите са показателни, че дейността на агенцията се развива в правилната посока, смята Моллов. Общо 148 обекта са затворени. Проф. Моллов призова за по-висока бдителност от страна на потребителите. „Дори това да ни коства свръхусилия и извънредни дежурства ще работим за това ефективността на БАБХ да бъде още по-голяма и през следващата година да продължим това, което стана основна практика на агенцията”, заяви Моллов.

Коментари

Новини Варна