IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
13:12 | 1 декември 2014
Обновен: 18:20 | 18 април 2024

78 язовира у нас са в критично състояние

До края на седмицата чакат доклади на губернатори и кметове за пълната им оценка

По материала работи: Лиляна Трънкова
78 язовира у нас са в критично състояние

78 язовира са в критично и рисково състояние, стана ясно от думите на регионалния министър Лиляна Павлова, след като правителството разгледа днес доклад по темата, изготвен от министри.
За ремонтни дейности и временно извеждане на тези язовири в предаварийно състояние кабинетът отпуска 500 хил. лв. на МЗХ и оттам на „Напоителни системи“, съобщи екоминистърът Ивелина Василева.
Павлова уточни, че това са микроязовири на територията на цялата страна, за които има техническа невъзможност водата да бъде изпускана и това поражда риск от наводнения.
Шефът на пожарната Николай Николов уточни, че фактът, че те са в предаварийно състояние, не значи, че всички са пряка заплаха за живота и здравето на хората.
До края на седмицата ще пристигнат всички доклади на областните управители и кметовете, което ще даде възможност да направим пълна и коректна оценка на тяхното състояние, каза Николов.
Общо 2743 са язовирите на територията на България. От тях 268 са с неопределена собственост и докато тя се установи, за тях ще имат грижата областните управители.
В петък червеният депутат Корнелия Нинова съобщи цифрата и заяви, че те са като „цъкащи бомби“.
Земеделският министър Десислава Танева съобщи, че МЗХ ще иска увеличаване с 5% на територията на защитните гори в обхвата на водосборите с цел превенция.
До края на годината се очаква да бъдат предложени законодателни промени за увеличаване на контрола върху незаконната сеч.
Ще бъде създаден единен национален контролен орган, който да се грижи за упражняване на правомощия по отношение на поддръжката и експлоатацията на язовирите и да налага принудителни административни мерки.
На заседанието на кабинета днес са присъствали и прокурори от Върховната административна прокуратура, които са извършили проверка във връзка с наводненията в страната през годината.
Лиляна Павлова заяви, че лицата, които не са спазили инструкциите за правилно стопанисване на язовирите, трябва да понесат наказателна отговорност и областните управители ще имат ангажимента да сезират компетентните органи.


Автор: Веселина Йорданова

 

Коментари

Новини Варна