IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
13:55 | 1 декември 2014
Обновен: 10:34 | 24 април 2024

360 лева минимална заплата от 1 януари, 380 лева от 1 юли

Нарастването на пенсионната възраст остава - с 4 месеца от януари

По материала работи: Лиляна Трънкова
360 лева минимална заплата от 1 януари, 380 лева от 1 юли

Минималната работна заплата ще расте още от догодина. Финансовият министър Владислав Горанов потвърди, че ще предложи тя да нарасне от 340 лв. на 360 лв. от 1 януари и с още 20 лв. от 1 юли.
От 1 януари 2016 година тя ще стигне 420 лв., а от началото на 2017 година се предвижда вече да е 460 лв.
Горанов заяви, че така минималната работна заплата ще се доближи до средната за страната.
Единствената промяна спрямо предложенията в проектобюджета, който беше разгледан на извънредно заседание на Министерския съвет, дойде след консултации със социалните партньори.
Друго от спорните предложения – за възрастта за пенсиониране, остава без промяна за момента и така тя ще нарасне с 4 месеца от 1 януари. Горанов уточни обаче, че още между първо и второ гласуване ще се търсят дългосрочни предложения, свързани с пенсионната система.
Бюджетът предвижда още през 2015 г. дефицитът да слезе до 3% от БВП. МФ очаква, че темпът на икономически растеж ще се забави до 0,8%. Планира се увеличение на пенсиите с 1.9% от 1 юли по швейцарското правило. Ще се увеличи и максималният осигурителен доход на 2600 лв.
Данъците няма да се променят с изключение на налога върху лихвите от депозитите, който отново ще стане 10%.
Правителството е решило държавата да предостави заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките до 2 млрд. лв. с фиксиран лихвен процент от 2.95% за 5.5 г.
Министърът потвърди, че при изплащането на гарантираните влогове от КТБ от 4 декември първият безналичен трансфер – от сметка в сметка, ще бъде безплатен.
Горанов заяви, че не е разумно изтеглянето и затварянето на огромни суми в брой „в дюшеците“, защото това би провокирало и битова престъпност.
Няма никаква причина да се създава напрежение и истерия в първия ден от изплащането, подчерта министърът.
Горанов отхвърли обвиненията от опозиция и икономисти в последните дни, че бюджетът не съдържа реформи, с думите, че тези упреци могат да бъдат отправени към всеки един бюджет.
Без особени претенции, че за 20 дни може да се направи най-добрият финансов план, ние гарантираме стабилен и реалистичен бюджет, отсече финансист номер 1.
Рамката на бюджета за 2015 година няма да е основа за постоянна обществена дискусия, декларира още министърът.
Той обясни, че намаляването на разходите за работна заплата не означава съкращаване на хора, а на разходи.
В бюджета е записано, че на първо място приоритет е социалната политика, следвана от икономическата политика и здравеопазването. По темата с предвиждания нов дълг от 8.1 млрд. лв. Горанов заяви, че тя „на брутна основа изглежда страховита“, но нетният нов дълг се оказва по-малък и от разчетения дефицит за следващата година – около 2 млрд. при дефицит от 2,5 млрд.
„Докато държавата в следващите години е на дефицит, темата за дълга ще стои и дългът ще се увеличава, затова сме радетели за намаляване на този дефицит, за да не трупаме нови дългове“, заяви министърът.
След като на извънредно заседание днес бяха приети бюджетите на държавата, на общественото осигуряване и на НЗОК, предстои внасянето им в Народното събрание. Очаква се депутатите да дебатират по тях на първо четене следващата седмица.
Автор: Веселина Йорданова

 

Коментари

Новини Варна