IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
11:46 | 4 декември 2014
Обновен: 23:55 | 18 април 2024

Река Тунджа край Елхово е близо до критичния праг

В града е свикан кризисният щаб, възможна е евакуация на хората

По материала работи: Лиляна Трънкова
Река Тунджа край Елхово е близо до критичния праг

Река Тунджа продължава да покачва нивото си и вече е достигнала 374 см, съобщиха от пожарната в града. Критичният праг, при който дворовете и мазетата на къщите около коритото на реката започват да се пълнят с вода, е 395 см.

Ситуацията се усложнява от неспирните валежи, които в района на Елхово за по-малко от 24 часа са достигнали 29 литра на квадратен метър.

От сутринта в общината е свикан кризисният щаб за борба с природните бедствия, съобщи кметът Петър Киров пред БТА. Той допълни, че населението в застрашените от наводнения къщи е уведомено за възможна евакуация.

В ниските части западно от града реката е образувала разлив с дължина около два километра. Поради аварии в следствие на заливане на трафопостове електричеството в два жилищни блока в града е спряно, както и водата в близкото село Трънково.

Застрашително се повишава и нивото на притоците на Тунджа - реките Мараш и Мочурица, уточниха от пожарната. Техни екипи са готови да предприемат необходимите действия в засегнатите райони - един квартал в Стралджа, отделни къщи в Ямбол и в селата по течението на Тунджа.

Под полицейско наблюдение е язовирът край елховското село Трънково, който е започнал да прелива. Има опасност от преливане на водоема до село Пчела, както и на други общински язовири в Ямболска област.

 

Коментари

Новини Варна