IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
15:08 | 4 декември 2014
Обновен: 01:14 | 19 април 2024

ГЕРБ предлага: Е-учебници сменят масово хартиените

Оценките от 1 до 4 клас вероятно ще бъдат само качествени

По материала работи: Лиляна Трънкова
ГЕРБ предлага: Е-учебници сменят масово хартиените

Учениците съвсем скоро ще учат от електронни учебници на таблети и компютри. Това ще се случи, ако парламентът приеме новия-стар закон на ГЕРБ за училищното и предучилищното образование. В него сегашните управляващи са предвидили въвеждането на електронните учебници.

Предстои да се дискутира дали хартиените учебници ще отпаднат изцяло, или не, защото трябва да се вземат предвид социално слабите семейства, които нямат възможност да осигурят технически това на децата си. Това каза шефката на комисията по образование Милена Дамянова на кръгла маса в парламента. На форума беше представен новият Закон за училищно и предучилищно образование пред над 100 учители от цялата страна.

Използването на електронните учебници трябва да стане всеобхватно, защото децата ни губят интерес, ако работят по старите методи, каза и столичният кмет Йорданка Фандъкова, която е един от основните инициатори на новия закон, писането на който е започнал по времето, в което тя беше просветен министър в първия кабинет на ГЕРБ.

Пред учителите Милена Дамянова представи и други от новостите в закона за училищното и предучилищното образование. Една от тях е отпадането на оценките от първи до четвърти клас и заменянето им с качествени оценки. Какви да бъдат те, ще реши всяко училище поотделно. Но писането на „отличен“, „много добър“ или „слаб“ под работите на малките ученици отпада.

Според новия закон децата до четвърти клас няма да повтарят класове. Училищата до 8 клас ще могат да се преобразуват в обединени и да обучават до 10 клас. Ще има професионални училища, училища от национално значение и иновативни училища.

Училищата с по-високи оценки от външното финансиране пък ще получават финансови стимули. Децата в детските градини вече ще могат да тръгват в учебните заведения и на 2 години, макар те да приемат малчугани от 3 до 7 години. В първи клас пак ще се тръгва на 7 години, а по желание на родителите – и на 6 години.

Пред форума вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че държавата е внесла за одобрение в ЕК ОП „Образование и наука“ и се надява на одобрението й. Нейният бюджет е 1,4 млрд. лв., половината от които ще отидат пряко за образованието.

Автор: Вера Александрова

 

Коментари

Новини Варна