IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
09:27 | 5 декември 2014
Обновен: 17:57 | 17 април 2024

Кабинетът ще пише изцяло нов Наказателен кодекс

По идея на вицепремиера Меглена Кунева и на правосъдния министър Христо Иванов и това правителство ще подготвя проект на изцяло нов Наказателен кодекс

По материала работи: Юлиян Атанасов
Кабинетът ще пише изцяло нов Наказателен кодекс


По идея на вицепремиера Меглена Кунева и на правосъдния министър Христо Иванов и това правителство ще подготвя проект на изцяло нов Наказателен кодекс. Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание в сряда, която е публикувана на сайта на Министерския съвет, предаде БГНЕС.
В сряда МС гласува промени в действащия Наказателен кодекс, които България е длъжна да приеме спешно заради изисквания на Европейския съюз. По време на дискусията, Меглена Кунева повдига темата във връзка с предстоящия Мониторингов доклад на Европейската комисия.
"По време на кабинета "Борисов 1" ние самите - България, сме казали, че искаме нов Наказателен кодекс. Това е влязло във всички записки и в институционалната памет на Европейската комисия. Такъв кодекс няма приет. Нещо повече – изработеният беше отхвърлен и ние трябва да решим какво правим, в какъв срок го правим и как говорим в един глас какво може, какво не може и в какви срокове. Не можем да си разрешим нещо, което предишното правителство под Ваше ръководство е приело, сега да го оставим без отговор", посочва Кунева.
Правосъдният министър се присъединява към казаното от Кунева и предлага да се работи "на две писти" – да се направи работна група, която да пише изцяло нов проект за Наказателен кодекс, а успоредно с това периодично да се правят промени и на сега действащия наказателен закон. Срок за изработката на новия НК обаче не е поставен. "Да направим една работна група, която да работи по нов кодекс и когато стане, тъй като технологично това не е баница, за да я забъркаш за нула време...", заявява Иванов.
Кунева припомня, че в Румъния вече действа нов НК, а премиерът Бойко Борисов я репликира, че ако ГЕРБ са управлявали и България е щяла да има. "Ако не бяхме правили тази пауза "Орешарски" година и половина, сигурно щяхме да имаме и ние", заявява Борисов.
От стенограмата става ясно още, че вицепремиерът Кунева ще трябва да докладва по темата на първия вицепрезидент на ЕК и комисар по междуинституционалните отношения, върховенството на закона и човешките права Франс Тимерманс. Снощи пред журналисти в Брюксел Кунева съобщи, че следващата сряда правителството ще приеме Стратегията за съдебна реформа.
БГНЕС припомня, че в края на 2013 г. Министерският съвет прие проект за нов Наказателен кодекс, по чиято подготовка бяха работили екипите на четирима правосъдни министри – Маргарита Попова, Диана Ковачева, Драгомир Йорданов, Зинаида Златанова. Документът, който е трябвало да бъде приет още през 2012 г., бе критикуван от неправителствения сектор. В крайна сметка, след две обществения обсъждания, до разглеждане на проекта от предишното Народно събрание не се стигна.

 

Коментари

Новини Варна