IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
10:47 | 5 декември 2014
Обновен: 09:29 | 16 април 2024

Депутатски маратон за бюджета в понеделник и вторник

Депутатите ще работят извънредно в понеделник и вторник, за да разгледат на първо четене бюджета за догодина

По материала работи: Юлиян Атанасов
Депутатски маратон за бюджета в понеделник и вторник

 

Депутатите ще работят извънредно в понеделник и вторник, за да разгледат на първо четене бюджета за догодина. Това решиха народните представители в началото на днешното заседание, предаде dnes.bg.
Предложението направи шефката на парламента Цецка Цачева след съгласуване с парламентарните групи.
В понеделник депутатите ще разгледат основния бюджет за догодина, а във вторник – бюджета на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване. Депутатът от БСП Емил Райнов протестира срещу разместването на поредността в приемането на видовете бюджети.
"Установена практика е първо да се приемат тези на НЗОК и ДОО“, каза той и попита какво ще се приема във вторник, след като в понеделник целият бюджет бъде приет.
Цачева обаче обясни, че във вторник финансовият министър Владислав Горанов няма да бъде в страната и затова групите са се обединили около този вариант. Освен това, обясни тя, на първо четене поредността няма такова значение, защото е важна философията на законите.
Проектът за бюджет за 2015 година предвижда дефицит до 3% от БВП и икономически растеж до 0,8%. Планира се увеличение на пенсиите с 1,9% от 1 юли по швейцарското правило и увеличение на максималния осигурителен доход на 2600 лв.
Не се предвижда изменение на данъците. Проектът предвижда и вдигане на пенсионната възраст с по четири месеца годишно и увеличение на работната заплата на два пъти през годината до 380 лв.

 

Коментари

Новини Варна