IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
12:18 | 5 декември 2014
Обновен: 10:59 | 16 април 2024

Куп промени в данъчни закони прие ударно НС

Промени в редица данъчни закони прие в последните два дни Народното събрание

По материала работи: Юлиян Атанасов
Куп промени в данъчни закони прие ударно НС


Промени в редица данъчни закони прие в последните два дни Народното събрание, предаде БГНЕС. С поправки в преходните и заключителните разпоредби на Закона за ДДС мнозинството измени още редица закони, като основните промени бяха обобщени на брифинг в кулоарите на парламента от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.
Съгласно европейска директива до 2018 г. България трябва да достигне минималните нива за акциз на цигарите – 90 евро на 1000 къса или 177 лева на 1000 къса. "Браншът отдавна настояваше да има данъчен календар, за да е ясно как във времето ще се достигне тази минимална ставка и удовлетворявайки исканията, за да има предвидимост на пазара, приехме това да се случи за три години – 2016, 2017 и 2018 година“, коментира Менда Стоянова.
По отношение на промените в Закона за ДДС Стоянова обясни, че единствените корекции се отнасят до синхронизиране на текстове с европейска директива, относно промяна на място на доставка на телекомуникационни и далекосъобщителни услуги. "Приехме много сериозна промяна в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, където въвеждаме т.нар. ПИК – персонален идентификационен код. Всеки гражданин може да си го получи от данъчната администрация в мястото, където живее, и с този ПИК гражданинът ще може да подава своите декларации, без да е необходимо да вади електронен подпис и да прави разходи за това. Той може да прави и справка в данъчната си сметка в НАП, за да види своите задължения. На един етап с този ПИК ще може и да осъществява плащанията по електронен път", обясни Стоянова.
Приета бе и промяна в Закона за корпоративното подоходно облагане, която касае облагането на парите за разходи на народните представители. Парите, които всеки народен представител получава съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, ще се облагат с 10% корпоративен данък, а самото Народно събрание ще прави това облагане и ще внася от името на народните представители сумата в държавния бюджет", посочи Стоянова.
С промени в Закона за местните данъци и такси е създадена възможност всеки гражданин да подава по електронен път декларациите си за местни данъци и такси, касаещи данъка върху МПС, недвижимите имоти и други данъци, като отново ще може да ползва ПИК, а не електронен подпис. "От 1 януари 2015 г. всички хора, които купуват, прехвърлят или отписват своите МПС, няма да е необходимо да ходят до местната данъчна администрация, а е достатъчно да направят това в КАТ. Оттам всички промени по електронен път ще бъдат предавани на съответната администрация, тя ще определи размера на данъка, ако става дума за ново превозно средство, и ще го съобщи на своя данъкоплатец", коментира още Стоянова.
Председателят на бюджетната комисия призна, че е направено поредното отлагане с една година на въвеждането на нова методика за определяне на такса "смет". "Дали сме срок на Министерски съвет до 31 март да разработи методика заедно с Националното сдружение на общините, така че да е ясно по какъв начин се определят разходите, кои разходи и в какъв размер те трябва да се включат, така щото такса "смет" да отговаря на реалните разходи за извършване на услугата, както и начина, по който тези разходи ще се разпределят между отделните данъкоплатци – физически и юридически лица", посочи тя.
Менда Стоянова коментира и промените, касаещи данък "лихва" и отмяната на данъчното облекчение за хората с доходи до минималната работна заплата. "Премахнат беше т.нар. необлагаем праг от 340 лева. Той беше въведен миналата година. Той е изключително несправедлив, тъй като доходи до 340 лева получават облекчение, а доходи над 340 се облагат. "Той касаеше изключително тесен кръг доходи само от трудови правоотношения – един, който получава минимални доходи от други източници, дори от банкови сметки, отпада от този кръг на облекчение", коментира Стоянова. Вчера в Народното събрание по темата имаше сериозни дебати, като в крайна сметка мярката бе премахната с 1 решаващ глас.
Стоянова обяви, че като компенсация се въвеждат две допълнителни преференции за деца и деца инвалиди като "първа стъпка на това как хоризонталната демографска политика трябва да намери място във всяка секторна политика, в случая данъчната".
За 2015 година данъка върху лихвите по депозитите ще остане на ниво 8%, но се разширява данъчната база като освен депозитите, които са срочни сметки, ще се облагат абсолютно всички лихви по банкови сметки на българските граждани, каза Стоянова, която бе бламирана от Народното събрание за искането си размера на данъка да си повиши до 10%.
"По искане на много хора, които получават граждански договори въведохме това, че през четвъртото тримесечие авансовият данък по гражданските договори да бъде удържан от работодателя само ако лицето писмено предяви такова искане. Въведохме и едно облекчение от 5% от данъка на довнасяне на физическите лица тогава, когато те подават своите декларации по електронен път и платят данъка до срока, който е предвидил закона за това", каза още Менда Стоянова.

 

Коментари

Новини Варна