IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
10:22 | 6 декември 2014
Обновен: 09:19 | 10 май 2024

Остава бедственото положение в Гълъбово и Раднево

Нивото на река Тунджа в района на Елхово продължава да се покачва

По материала работи: manager
Остава бедственото положение в Гълъбово и Раднево

Бедственото положение в общините Гълъбово и Раднево остава в сила и днес. Нивото на река Съзлия тази нощ е паднало с около 1 метър, съобщи пред БНТ Николай Тонев, кмет на общината. В 9.00 часа ръководството на вариралата подстанция трябва да прецени има ли риск и тя да бъде обргадена с дига, а след това да започне отводняването й със специализирана техника от мини "Марица-изток". Ако това е възможно след няколко дни електрозахранването в общината може да бъде възстановено. Сега  Гълъбово и селата са на двучасов режим на тока.

 

На общината са осигурени над 300 хил. лв. от междуведомствената комисия за бедствия и аварии към Министерски съвет за прочистването на коритото на река Съзлия. При подходящи меторологични условия прочистването ще започне веднага. Адмиинстрацията ще кандидатства с проект и за почистването на река Соколница, затлачена от производствената дейност на мини "Марица-изток".

 

През тази нощ нивото на река Тунджа в района на Елхово се е покачило и вече е 4.20 м. Дежурният в общината съобщи, че нощта е преминала спокойно и не са постъпили сигналик от граждани. От няколко дни в града е създадена организация за евакуация на жителите в най-ниските части на града, но засега хората остават по домовете си.

 

Нивото на Тунджа се вдига при Ямбол и вече е над  5 м. Това означава, че при Елхово разливите ще продължат през следващите няколко дни. В училището в Странджа пренощуваха 5 ромски семейства, тъй като от два дни домовете им са наводнени. Осигурени са им легла и храна.

 

В цяла Ямболска област продължава постоянното наблюдение на всички водоеми. Най-критично е състоянието на язовирите до селата Пчела и Трънково, които от три дни преливат.

 

Пътищата Симеоновград - село Троян, Бориславци - Малко Брягово и Княжево - Синапово в Хасковска област остават затворени след наводненията.

 

Няма наводнени квартали в Свиленград, въпреки че река Марица премина критичните 5 метра.

 

Граничният пункт "Капитан Андреево" е отворен и пропуска всички автомобили и в двете посоки. Всички водоеми в региона са под денонощно наблюдение.

 

ДНЕС.bg

Коментари

Новини Варна