IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
20:37 | 12 декември 2014
Обновен: 22:49 | 24 април 2024

Затварят близо 200 заведения в зимните курорти след проверка

КЗП издаде 800 акта за административни нарушения

По материала работи: manager
Затварят близо 200 заведения в зимните курорти след проверка

Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева участва днес в Пампорово в започналите съвместни проверки в зимните ни курорти за спазване правата на потребителите. Те се осъществяват съвместно с Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Комисията за защита на потребителите (КЗП).

 

Проверките, които извършва Комисията за защита на потребителите (КЗП), са свързани с това дали заведенията и хотелите отговарят на категоризацията. Гледа се дали се водят изискваните два регистъра - единия за настаняване на гости, а другия за жалби и оплаквания. Следи се също за наличието на ценоразписи, поставени на видно място, посочи министър Везиева. Проверките в Пампорово са част от регионалната програма за контрол и завършек на плана за годината.

 

Комисията за защита на потребителите е извършила досега 7500 проверки, свързани със Закона за туризма. Издадени са 800 акта за административно нарушение. По време на проверките са наложени около 195 мерки за временно затваряне на заведения, обобщи зам.-министър Везиева. По думите й най-честите нарушения са свързани с липса на удостоверение за категоризация, с поддържане на регистри, които на се в съответствие с утвърдените от министъра на икономиката. „Друга част от нарушенията са липса на коректно записване на настанените туристи, с липса на ценоразписи поставени на видни места, както и обявени карт-менюта в ресторантите" . „Колегите от БАБХ също са си свършили безупречно работата и са направили хиляди проверки", посочи тя.

 

Даниела Везиева и главният секретар на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Валентин Чиликов присъстваха и на проверката на лифт Студенец в Пампорово. С това приключиха проверките на сигурността на ски съоръженията от ДАМТН, всички лифтове са изправни и очакват туристите, каза зам.-министърът.

 

Агенция Кросс

Коментари

Новини Варна