IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
21:47 | 12 декември 2014
Обновен: 06:55 | 16 април 2024

"Стандард енд Пуърс" намали оценката си за кредитния рейтинг на България

Рейтинговата агенция изтъква като основни причини за промяната ситуацията с КТБ

По материала работи: manager
"Стандард енд Пуърс" намали оценката си за кредитния рейтинг на България

Агенцията за кредитен рейтинг "Стандард енд Пуърс" (Standard&Poor's) понижи дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута от 'BBB-/A-3' на 'BB+/B' със стабилна перспектива.


Основна причина за понижението е ситуацията с КТБ, съобщават от Министерството на финансите (МФ).

 

"Рейтинговата агенция изтъква като основни причини за промяната ситуацията с КТБ и предоставянето на ликвидни средства на друга българска банка, както и влошаването на фискалната позиция през годината. Последното "Стандард енд Пуърс" свързва с реализирането на слаб икономически растеж и наблюдаваните дефлационни процеси в страната", пише в съобщението на МФ.

 

Според МФ стабилната перспектива отразява ниските нива на задлъжнялост на публичния сектор, които според рейтинговата агенция балансират идентифицираните от тях рискове във финансовия сектор.

 

"Стандард енд Пуърс" предвиждат възможност за последващо повишаване на кредитния рейтинг на България, в случай че бъдат ефективно адресирани набелязаните от тях слабости на надзорната дейност в банковия сектор, също така се повиши потенциалът за икономически растеж на страната, бъдат привлечени повече преки чуждестранни инвестиции в търгуемия сектор, или ако икономиката на България нараства по-бързо от техните очаквания, така че фискалната консолидация да се извърши по-бързо", посочват още от МФ.

 

Министърът на финансите Владислав Горанов коментира присъдения рейтинг: "Рейтинговата агенция отчита минали събития в резултат на неблагополучия във финансовата система, за които настоящото правителство не може да бъде упреквано. Ниският икономически растеж и опасността от дефлация са проблеми за редица държави в ЕС. Неслучайно ЕК разработва план за стимулиране на частните и публични инвестиции с крайна цел увеличаване на вътрешното търсене и нарастване на потенциала на европейската икономика", смята Горанов, цитиран от съобщението на МФ.

 

"В документа на рейтинговата агенция не са взети предвид и някои положителни резултати, които вече са факт. Това са мерките, които са отразени в средносрочната бюджетна прогноза и политиките за свиване на бюджетния дефицит. Също така от 4 декември се изплащат гарантираните депозити на КТБ, а плащанията по Оперативна програма "Околна среда" са възстановени. Запознати сме с позицията на "Стандард енд Пуърс" за това как рейтингът на държавата може да бъде подобрен и сме убедени, че в най-скоро време агенцията ще има основание да преразгледа своето мнение", категоричен е министърът на финансите.

 

Източник: БТА, МФ    

Коментари

Новини Варна