IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
12:46 | 22 май 2018
Обновен: 20:48 | 27 април 2025

Масираните проверки в пекарните не установиха неразрешени съставки в хляба

Издадените предписания са за хигиената и етикетите, заяви Любомир Кулински от БАБХ

По материала работи: Слав Велев
Масираните проверки в пекарните не установиха неразрешени съставки в хляба

Организираните от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) 1084 проверки за производството на хляб не установиха неразрешени съставки като оцветители и подсладители. Това каза пред БНТ д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" в Агенцията, по повод оповестените преди дни резултати от проверката.

 

Проверките са обхванали 900 предприятия от различен калибър, супермаркети и квартални фурни, които пекат и продават на място, и търговски обекти. Издадени са 67 предписания и 5 акта. Само един квартален магазин е бил без регистрация по Закона за храните.

 

Предписанията са две групи: за хигиенните условия и пропуски в етикетирането и обозначаването на алергени.

 

Хлябът остана от малкото храни в България, които се произвеждат единствено от български суровини, каза д-р Кулински. По думите му БАБХ прави проверки на брашното в мелниците, които ще продължат и тази година.

 

Той уточни, че при етикетирането например на ръжен хляб трябва ясно да е означено какъв е процентът на ръженото брашно.

 

Контролът при пресните плодове и зеленчуци е сериозен, предимно лабораторен. Още преди Великден започна масовото изследване на листните зеленчуци като спанака, заяви експертът.

 

Откриват се и положителни проби, които надхвърлят лимита, в такъв случай продуктът се изтегля от пазара. Кулински уточни, че на границата с Турция има лаборатория и доста пратки се връщат директно след лабораторния анализ.

 

http://investor.bg

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна