IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
20:50 | 16 декември 2014
Обновен: 03:00 | 19 май 2024

Иван Нейков: Промените в пенсионния модел запазват ниските пенсии

В момента се прави възможно най-грубата грешка, с последици за десетилетия напред

По материала работи: Юлиян Атанасов
Ще се пенсионираме без да спираме работа


В момента се прави възможно най-грубата грешка, с последици за десетилетия напред, която допускаме по отношение на пенсионния ни модел. Става дума за предвидените поправки в Кодекса за социално осигуряване, внесени от депутати от ГЕРБ, при които всички българи, родени след 31 декември 1959 г., ще имат една година, за да потвърдят избора си на частен пенсионен фонд или натрупаните им пари за втора пенсия ще отидат в НОИ, пише БГНЕС.
Ако бъде прието това предложение, ние отново ще лишим хората от възможността да прогнозират и годините, през които те ще излизат в пенсия, и размера на самите пенсии. Така, всъщност, ще им попречим да вземат изключително важни за живота си решения.
Най-странното е, че тези нови постановки дори не са на синдикатите, нито на социалния министър, а доколкото разбирам, май на финансовия министър и на депутати от ГЕРБ. Не само това - предложенията бламират самия проектобюджет за 2015 г., защото с тези предложения сметките в него се променят сериозно.
За мен подобен подход е абсолютно недопустим по отношение на пенсионната система. Няма да се учудя, ако целта е да се намали дефицита, защото друга логика няма. Но с тези действия няма да бъде стопен дефицитът. Защото запазването на възрастта за пенсиониране, вече май трета година, означава, че несигурността, която внушаваме с подобни действия отново ще накара хората, които имат възможността да се пенсионират и се колебаят, да го направят, защото не се знае "утре какво ще измислят". Това ще повиши при всички случаи разходите на НОИ. Но пък за сметка на това ще запази за много години напред ниските пенсии. Затова смятам, че няма никакви експертни аргументи за подобна стъпка.
Надявам се управляващите да се вслушат в разумните доводи на експертите и да не допуснат тази законова промяна. По подобен начин те постъпиха преди 3 г., когато се опитаха да национализират професионалните пенсионни фондове и успяха да вземат 100 млн. лв. от тях. Тогава се намеси КС и обяви действията им за противоконституционни, но парите не бяха върнати обратно на хората. Не знам какво мислят политиците във властта сега - отново ли искат да се стигне до същия резултат?
С това предложение за промяна в Кодекса за социално осигуряване вероятно се разчита на неинформираността на хората. Има и друго - този начин на действие е едно насъскване на гражданите против частното. Вижте основната теза, която се натрапва - откажете се от частните пенсионни фондове и идете да си получите държавна пенсия. Това е толкова късогледа политика, че се чудя как градим пазарна икономика като заклеймяваме частната инициатива. И как ще обясним на хората, че това, което предлагаме ще ги лиши от доходи, защото парите прехвърлени в НОИ няма да носят приходи, защото държавата не управлява с печалба финансовите ресурси, с които разполага. Там няма да има индивидуални сметки , всички пари ще влязат в обща и на практика ще лишим хората от втора пенсия.

 

Коментари

Новини Варна