IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
15:04 | 23 декември 2014
Обновен: 08:18 | 16 април 2024

Премиерът разпореди проверка на всички сметки за ток

ЕРП-ата се оправдават за надписаните фактури

По материала работи: Борис Проданов
Премиерът разпореди проверка на всички сметки за ток

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов започва проверка на отчитането на месечните сметки за ток. 


Причината е, че във ведомството на Томислав Дончев са получили няколко сигнала от граждани, че ЕРП-тата отново работят с 40-дневни сметки за ток.


Премиерът иска проверката да се извърши съвместно и с вицепремиера Меглена Кунева.


Министерството на енергетиката е поискало от електроразпределителните дружества да представят информация за какъв период са отчитали електроенергията през последния месец.


Съгласно правилата периодичността на отчитане трябва да бъде най-малко веднъж месечно, като периодът не може да бъде по-дълъг от 31 дни.


От „ЧЕЗ Разпределение България“ АД са посочили, че следват стриктно нормативните изисквания и за ноември само 0.1% от издадените фактури са за период, по-дълъг от 31 дни. Причината за това е предоставената на клиентите възможност да декларират показанията на електромерите си. В този случай отчитането се извършва в предвидения срок, но фактурата отразява датата, към която клиентът е извършил самоотчет.


В получената от „ЕНЕРГО-ПРО Мрежи“ АД справка се посочва, че фактурите с период на отчитане по-дълъг от 30 дни са 2.028%. В този процент попадат и електромерите, отчетени за период от 31 дни. В писмото се подчертава, че няма отчет за повече от 35 дни.


От EVN информират, че 0.56% от електромерите на техни потребители са отчетени с период от 32 дни поради лоши метереологични условия или други обективни причини.


От Министерството ще предоставят на ЕРП-та всички конкретни сигнали на граждани за извършване на проверки и ще следят за резултатите от тях.

Коментари

Новини Варна