IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
09:11 | 24 декември 2014
Обновен: 08:23 | 16 април 2024

1,5 млн. българи с 9 лева на ден по празниците

Милион и половина българи ще имат по-малко от 9,2 лева на ден

По материала работи: Юлиян Атанасов
1,5 млн. българи с 9 лева на ден по празниците


Милион и половина българи ще имат по-малко от 9,2 лева на ден за Коледните и Новогодишни празници, а милион пенсионери ще са с под 5 лева на ден в джоба си за празниците. По-хубаво е човек да не се събужда за Бъдни вечер и Коледа, ако разполага с такива пари за празниците, коментира за БТА председателят на Асоциация на пенсионерите в България Димитър Кисимов, цитиран от dnes.bg.
Наскоро НСИ оповести, че през 2013 г. линията на бедност общо за страната e 285.92 лв. средно месечно на човек от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 527.5 хил. души, или 21 на сто от населението на страната. Минималната пенсия за тази година е 154,50 лв.
Кисимов напомни, че е поискал от българските евродепутати да настояват за приемане на единен праг на бедността за ЕС - например 400 евро. Асоциацията на пенсионерите в България ще поиска след Нова година подробна информация за състоянието и управлението на пенсионните фондове. От там имат готовност да предложат информация за допълнителни източници на приходи в НОИ. Например пари за увеличение на пенсии могат да дойдат от развалянето на неизгодния за България според Асоциацията концесионен договор за златното находище в Челопеч, смята Димитър Кисимов.
Прагът за бедност от 286 лв. ще важи от началото на 2015 г., а сега той е 251 лв. Така коледни надбавки от 40 лева ще получат 184 000 български пенсионери повече от миналата година и това е политика за социално подпомагане на най-бедните пенсионери, заяви наскоро финансовият министър Владислав Горанов.

 

Коментари

Новини Варна