IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
20:31 | 24 декември 2014
Обновен: 23:27 | 29 февруари 2024

Балнео, спа и уелнес услугите – сред основните печеливши от празниците у нас

Търсени са и къщите за гости, вили и други, които дават възможност за корпоративно празнуване или за приятелски компании

По материала работи: Юлиян Атанасов
Балнео, спа и уелнес услугите – сред основните печеливши от празниците у нас

Посещенията при роднини и приятели ще са най-много в празничните дни – не само у нас, но дори до екзотични дестинацииь, пише investor.bg. Голям интерес за посрещане на празниците в България има към хотели, предлагащи балнео, спа и уелнес услуги и тези почивки са разпродадени първи. Търсени са и къщите за гости, вили и други, които дават възможност за корпоративно празнуване или за приятелски компании, каза председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Ако празнуваме в чужбина, избираме най-вече съседните страни – Гърция, Турция, Сърбия, Македония, Румъния, както и тези от ЕС. Водещи пак се оказват страните, в които имаме близки и приятели като Испания, Германия, Италия.
„В последните 6 години кривата на пътуванията по празниците се поддържа една и съща, тъй като винаги става въпрос за дълъг уикенд. Общо взето това, към което се ориентират туристите, са тридневни пакети. Независимо от това, че има повече почивни дни, най-търсени са тридневните почивки“, казва Румен Драганов. Според него основната причина е, че хората искат „да си починат от почивката“ и използват част от свободните дни, за да свършат нещо у дома.
Гърция е най-търсената дестинация от съседните страни, тъй като предлага голямо разнообразие на пътувания, организирани с туроператор, а и голяма част от българите отиват индивидуално, защото добре познават местата и услугата. За пътуванията до Турция, Македония, Сърбия се използва основно общ транспорт. Съседите ни също пътуват при близки и приятели в България.
По думите на Румен Драганов парите, които ще влязат в туризма по празниците като общ оборот, са около 350 млн. лева.
„Не се очертава някакъв по-голям обем на харченето, имаме свиване на разходите в последните години", обясни той. По думите му два фактора влияят на цената - намаляването на цената на горивата прави пътуванията по-евтини, но от друга страна, има оскъпяване спрямо миналата година от около 3,5% в цялата гама на предлаганите услуги в туризма.
Все пак според него специално по празниците българите забравят за криза и празнуват все едно имат неограничени запаси.
Около 6000 пътувания на българи по празниците могат да се причислят към екзотичните. Наши сънародници ще летят до Дубай, Тайланд, Индонезия, Централна Африка, Карибския басейн и други.
"Да не забравяме, че българите са навсякъде и когато става дума за такива празници, посещават близките и роднините си в тези екзотични места, в които се намират", каза той.
За зимния туристически сезон като цяло нагласите за приходите са много положителни. Според Драганов гаранция за това е миналата безснежна зима, която оправда инвестициите в оръдия за сняг и зимният сезон премина без проблеми.
Основните туристи през зимния сезон у нас са българите. Над 265 000 наши сънародници практикуват зимни спортове в курортите в България. От чужбина най-много гости се очакват от съседните страни.
Драганов каза, че в последно време се наблюдава увеличение на гостите от Турция и от бранша се надяват облекчаването на визовия режим за зимния сезон да повлияе положително на този пазар, за да може да бъде компенсиран сривът, който се очаква от руския пазар.
По думите му трудната ситуация, в която е поставена руската икономика със срива на рублата, вероятно ще доведе до фалити на още руски туроператори, затова е много важно липсата на тези гости да се компенсира с турски туристи.

 

Коментари

Новини Варна