IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
15:05 | 25 декември 2014
Обновен: 08:30 | 16 април 2024

В началото на 20 век в Търново се налага модата на коледните благотворителни балове

Туристическо дружество "Трапезица" за първи път кани жителите на града на подобно европейско тържество

По материала работи: Лиляна Трънкова
В началото на 20 век в Търново се налага модата на коледните благотворителни балове

В началото на 20 век в Търново се налага модата на коледните благотворителни балове. Това каза за Радио "Фокус" – Велико Търново Тодорка Недева, уредник Отдел "Нова и най-нова история" в Регионалния исторически музей във Велико Търново.

На 13 декември 1903 година настоятелството на Туристическо дружество "Трапезица" за първи път кани жителите на града на подобно европейско тържество, което се провежда в салона на читалище "Надежда". Участниците събират около 180 лв., като сумата се оползотворява за благоустрояване и залесяване в района на Руския паметник, намиращ се на хълма Света гора. Особено впечатляващ е зимния бал на дружеството през 1905 година. Тогава настоятелството решава цел на бала да е залесяването на река Янтра с тополи и орехови дръвчета. Събитието остава в историята и с факта, че на него за първи път в изпълнение на военния оркестър при търновския гарнизон звучи туристическият марш "Балкани" по текст на Кирил Христов и музика на Иван Константинов.

От тази година насетне зимните балове се превръщат в ежегодна и очаквана с радост от великотърновци традиция , а набраните средства продължават да се използват за благоустройството на града и околностите, за поддържането на историческите паметници и тяхното популяризиране, за създаването на благоприятни условия за пребиваване на българските и чуждестранни гости. През 1906 година събраните средства се оползотворяват за отпечатване на подготвените от туристическото дружество пътеводители на Велико Търново, а през 1914 година за - ремонт на съборената от земетресението туристическа хижа на историческата крепост Царевец.

Коментари

Новини Варна