IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
21:10 | 25 декември 2014
Обновен: 23:55 | 24 април 2024

Къде потъват парите от глобите по пътищата

Според "Бюджет 2015" средствата от фонда ще бъдат приобщени към МВР

По материала работи: Лиляна Трънкова
Къде потъват парите от глобите по пътищата

Половината от събраните средства от глоби в КАТ вече няма да се изразходват за повече безопасност на пътя. Това сигнализираха от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. До сега 50% от събраните глоби отиваха във Фонда за безопасност на движението към МВР. Според вече приетия държавен бюджет за 2015-та година обаче фондът ще бъде приобщен към бюджета на МВР, а средствата събрани от глоби ще потъват незнайно къде. До момента загиналите на пътя през 2014-та година са 633. За сравнение през 2013-та при пътни инциденти живота си губят 601. Според Асоциацията на пострадалите при катастрофи, това повишение, макар и малко, е показател за това, че има належаща нужда от работа за осигуряване на повече безопасност на пътя. С промените в държавният бюджет обаче има сериозна опасност парите от глоби да изчезнат или да се похарчат не по предназначение и целево.

"Средствата, които постъпваха от глоби от пътни нарушители, отиваха за закупуване на мобилни камери и в някаква степен за кампании за пътна безопасност. А сега ние сме много притеснени, защото тази процедура отпада. Освен това няма разписана процедура как и по какъв начин се използват парите от този фонд. Надяваме се, че средствата, които ще влизат поне ще бъдат отчетени", коментира Владимир Тодоров от Българската Асоциация на пострадалите при катастрофи пред TV7.

От МВР обясниха, че пари за безопасност на пътя ще има и се надяват на повече проекти и мерки в тази посока. За убиване на скоростта предстои и възстановяване на работата с мобилни камери.

Държавният бюджет за 2015-та година вече е публикуван в "Държавен вестник". А приетата промяна, свързана с глобите и изразходването на средствата от тях, влиза в сила от 1 януари./БЛИЦ

Коментари

Новини Варна