IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
10:11 | 26 декември 2014
Обновен: 04:28 | 21 април 2024

Д-р Ангел Кунчев: Ваксините не дават 100% защита от грипа

Грипната вълна вече е започнала в САЩ, това е регистрирано от американските лекари. В България тя ще дойде с леко закъснение в сравнение с миналата година.

По материала работи: Деян Михайлов
Д-р Ангел Кунчев: Ваксините не дават 100% защита от грипа

Грипът непрекъснато се променя и мутира, това го прави труден за улавяне от ваксините, макар че има стотици лаборатории, които непрекъснато следят болестта. Това каза в студиото на Нова телевизия Главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той бе категоричен, че ваксините не дават 100% защита от вируса, именно поради промените.

Според него, мутацията се дължи на непрекъснатото размножаване на вируса и само устойчивите на ваксините оцеляват и нападат хората. „Тази година единият от щамовете вече е придобил защита от ваксините и срещу него лекарството не действа”, уточни д-р Кунчев.

Той посочи, че грипната вълна вече е започнала в САЩ, това е регистрирано от американските лекари. В България тя ще дойде с леко закъснение в сравнение с миналата година.

„Пикът на грипа тази година ще е в края на януари и началото на февруари”, прогнозира главния здравен инспектор. Той посъветва въпреки всичко да се направи имунизация и хората да поддържат добро състояние на организма си.

Според него, най-важните белези на грипа са високата температура и болки в главата, мускулите. „Човешкият организъм обикновено се справя с тази болест, опасен е за възрастните и болните”, каза още д-р Кунчев.

Коментари

Новини Варна