IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
20:41 | 4 януари 2015
Обновен: 09:35 | 16 април 2024

Обявяваме данъците безплатно по интернет

Това ще става от края на януари с помощта на персонален код

По материала работи: manager
Обявяваме данъците безплатно по интернет

Данъчните декларации за годишните доходи  ще може да се подават напълно безплатно по интернет. Най-късно до края на януари това ще може да става с Персонален идентификационен код (ПИК), който се взима от офис на НАП. Това предвиждат промени в данъчните закони, които влизат в сила от началото на новата година. Но за да стартира подаването на данъчни декларации с ПИК, са необходими още няколко дни за тестване на системата. Досега за да се пусне формуляр до НАП по мрежата, се изискваше електронен подпис, пише Всекиден.com.

 

Променени са и правилата за ползване на отстъпката от 5% от данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация за доходите. От отстъпката могат да се възползват гражданите, които подадат данъчната си декларация до 31 март 2015 г. по електронен път (включително с ПИК), при условие че нямат закъснели плащания към данъчните и внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 30 април 2015 г. Досега отстъпката от 5% важеше до 10 февруари, като условията да се ползва бяха в този срок да се подаде формуляра за получените доходи и да се плати дължимият налог. Новият срок от 31 март важи както за подаване на данъчните декларации с електронен подпис, така и с безплатния ПИК.

 

От 1 януари 2015 г. с данък от 8% се облагат лихвите по всички сметки в банките, а не само по срочните депозити, както досега. Промяната беше направена, за да не се избягва плащането на налози с прехвърляне на парите по спестовни сметки, които са с по-висок доход от разплащателните и нямат падеж, на който могат да се теглят парите. В стария вариант на закона от 1 януари 2015 г. доходите от лихви трябваше да се облагат с 6%, а през следващите години налогът да продължи да намалява, докато напълно изчезне. Но депутатите решиха данъкът върху лихвите да се запази на 8%.

 

Хората, които през изминалата 2014 г. са получили доходи само от трудов договор, чийто общ размер не превишава 12 месечни минимални работни заплати (4080 лв.), могат да получат от хазната платените през миналата година данъци върху заплатата им. В общата сума от 4080 лв. не влизат парите, които са получени за стаж и професионален опит. Но ако е получен какъвто и да е страничен доход - например обезщетение за безработица, пенсия или лихви по дебитна карта или разплащателна сметка, облекчението не важи. За да се ползва данъчното облекчение и хазната да върне платените налози, трябва да се подаде данъчна декларация в офиса на НАП по постоянен адрес. Като декларации вече може да се подават, а крайният срок за пускането им е 30 април. Това облекчение се ползва за първи и последен път, тъй като беше отменено и вече не важи за доходите от 2015 г. 

Коментари

Новини Варна