IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
15:55 | 6 януари 2015
Обновен: 20:35 | 21 април 2024

4-ма монтьори на съд заради асансьора убиец в София

Работниците са обвинени, че са причинили смърт заради немaрливост

По материала работи: Златина Добрева
4-ма монтьори на съд заради асансьора убиец в София

Четирима монтьори получиха обвинение за трагедията в блока на бул. „Цариградско шосе“ 115 в София през лятото. На 19 август миналата година асансьорът в сградата падна от деветия етаж. При инцидента загина жена, а друга беше тежко ранена.
Днес прокуратурата съобщи, че е внесла в съда обвинителен акт срещу четиримата. Асансьорните монтьори са Цветан Цветанов, Сергей Цветков, Петко Петков и Диян Дервенски.
Те са обвинени, че са причинили смърт и тежка телесна повреда при немарливо изпълнение на дейността им. Наказанието за това е до пет години затвор.
Четиримата монтьори са привлечени като обвиняеми в началото на декември миналата година, съобщиха от прокуратурата. Взети са им мерки за неотклонение „подписка“.
При трагедията през август загина 46-годишната Цветелина Радунчева. 41-годишната Мария Ваклинова оцеля, но получи тежки контузии, като разкъсване на далака, фрактура на прешлен и три ребра, лицева травма. Жената беше изписана няколко седмици след трагедията, но продължава да се възстановява. Разследването показа, че падането на асансьора е причинено от скъсани въжета.
Проверката на инцидента излезе с извод, че той е резултат от множество административни нарушения, техническо недоглеждане, грешки при ремонта, несъответстващи резервни части и дори работа в конфликт на интерес.
Проверяващите откриха разминаване между монтираните устройства и документацията към тях. Въжетата, които са се скъсали, са били подменени преди време, но с по-тънки.
За тях обаче липсвали сертификати за качество и експертите не можаха да кажат дали те са достатъчни за падналия асансьор.

Коментари

Новини Варна