IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
09:10 | 7 януари 2015
Обновен: 09:52 | 16 април 2024

Учителите по литература - най-работливи

Те работят по 49 часа на седмица

По материала работи: Златина Добрева
Учителите по литература - най-работливи

Учителите по български език и литература са най-натоварени у нас. Те работят по 49 часа на седмица, което означава, че работният ден на педагозите е почти десет часа, съобщава "Монитор", като се позовава на проучване за четивната грамотност на шестокласниците, проведено съвместно от Центъра за контрол и качество на училищното образоване и фондация „Заедно в час”.
Най-много от работното си време – 24 часа, учителите отделят за преподаване в клас. Освен това те прекарват 12 часа в планиране и подготовка на учебните часове, както и пет часа за административни задължения в училище. Освен това заделят и 8 часа за индивидуални консултации с учениците и извънкласни дейности, отчита изданието.
Проучването сочи, че все по-голямата част от педагозите преподават интерактивно – задават въпроси на учениците, а те им отговарят. Всеки четвърти обаче изнася урока си под формата на лекция, а учениците слушат или си водят записки.
Според изследването има значителна разлика между броя на компютрите в отделните училища. Например има училища с 6 компютъра, но има и такива, в които шестокласниците ползват 45-50.
Логично, по-голям е броят на компютрите в училищата от извадката, разположени в големите градове. Според проучването в много от школата у нас липсва книжарница.

Коментари

Новини Варна