IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
19:29 | 7 януари 2015
Обновен: 10:34 | 24 април 2024

Не откриха нарушения при отчета на електромерите

Енергийното министерство извърши проверка по сигнали

По материала работи: manager
Не откриха нарушения при отчета на електромерите

Проверката на енергийното министерство показа, че електромерите се отчитат в срок. В над 99% от случаите това е станало в рамките на законово установения срок от 31 дни. Под 1% от отчитанията са станали не по-късно от 35-ия ден, допълват от пресцентъра на Министерския съвет.

 

Сметките за ток бяха тема на дискусия между министрите в последното заседание на кабинета за 2014 година.

 

Тогава премиерът Бойко Борисов възложи проверка на сигнали, че електроразпределителните дружества са отчитали електромерите за по-дълъг период от предвидения в нормативната база.

 

И трите дружества категорично отрекоха да има нарушение на правилата. Много малък процент от сметките са с по-дълъг период, като причината е ограничен достъп до електромера, както и усложнена зимна обстановка, която е блокирала пътища към по-малки населени места, обясниха тогава ЕРП-тата.

 

Дружествата обещаха още и схемата за отчет на електромерите да бъде спазена и по време на празничните дни. Компаниите изпълниха ангажимента си и създадоха такава организация на работата, потвърждава днес енергийният министър Теменужка Петкова.

 

Тя коментира още, че Министерството на енергетиката ежемесечно ще следи как се извършва отчитането на електромерите.

 

ДНЕС.bg

Коментари

Новини Варна