IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
20:29 | 7 януари 2015
Обновен: 00:10 | 4 март 2024

Затягат се правилата за возене на деца в автомобилите

Родителите вече ще бъдат задължени да возят децата си, поставени в посока обратна на движението

По материала работи: Слав Велев
Затягат се правилата за возене на деца в автомобилите

Кабинетът прие промени в Закона за движение по пътищата, с които се въвеждат нови изисквания към системите за безопасността на децата в превозните средства.

 

Родителите вече ще бъдат задължени да возят децата си, поставени в посока обратна на движението, докато те не навършат година и три месеца, съобщава „Дневник“. В момента бебетата се возят в кошчета, монтирани в автомобилите в положение, при което гледат назад, до навършването на 9 месеца.

 

С днешното решение българското законодателство, свързано със системите за обезопасяване на деца в моторните превозни средства се привежда в съответствие с европейското.

 

Освен това с промяната се включва изпитване на различните системи за обезопасяване и при страничен удар. Досега те са изпитвани само при челен удар и удар отзад. От кабинета изтъкват, че новото правило ще доведе до повишаване на безопасността на системите, тъй като голям процент от катастрофите включват страничен удар.

 

Изпитванията ще се правят и с нов вид манекен, който представлява по-добре детското тяло и увеличава надеждността на получените резултати. Освен на данните за нараняване на гръдния кош, анализ ще се прави и на нараняванията на главата и врата.

 

Коментари

Новини Варна