IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
08:44 | 8 януари 2015
Обновен: 07:06 | 1 март 2024

Зам.-шефката на парламента излезе от кома

Росица Янакиева премина емболизация на мозъчна аневризма във ВМА

По материала работи: Златина Добрева
Росица Янакиева

Зам.-шефката на парламента Росица Янакиева вече говори, след като лекарите я събудиха от медикаментозна кома. Бившата кметица на Перник премина емболизация на мозъчна аневризма във ВМА, след като получи кръвоизлив във вторник, информира "24 часа".
Емболизацията бе извършена същата вечер, през нощта пациентката остана на апаратно дишане и вчера по обед бе изведена от това състояние, обясниха от ВМА. Тя е добре и има всички шансове за пълно възстановяване.
При емболизацията аневризмата - кухина, образувана при разширение на мозъчна артерия, е запълнена с няколко спирали от платина. Те се въвеждат в съда в линеарен вид, омекват от телесната температура и като се допрат в съдовата стена, се разгъват във формата на триизмерна спирала. Невроинтервенцията е извършена от д-р Мирослав Лилов, който въведе съвременния метод във ВМА от 2007 г.
Това е една от най-скъпите медицински дейности у нас. Здравната каса плаща по 10 000 лв. за целия набор медицински изделия за интервенцията, а реалната цена е средно 27 000 - 30 000 лв. Може да стигне до 50 000 лв. според броя и вида на вложените микрокатетри, водачи, спирали, стент за задържане на спиралите - ако е нужен, и др. Остатъкът е за сметка на пациента.
Състоянието на Янакиева следят постоянно и колегите ѝ от АБВ. Тя е сред най-близките на Георги Първанов и един от най-дейните депутати на партията. “Непрекъснато съм във връзка с ръководството на ВМА и с лекарите, които имат отношение към проблема”, каза експрезидентът.

Коментари

Новини Варна