IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
10:06 | 8 януари 2015
Обновен: 10:00 | 16 април 2024

Светлозар Лазаров: Има риск от тероризъм у нас

Няма информация за конкретна заплаха срещу страната ни

По материала работи: Златина Добрева
Светлозар Лазаров: Има риск от тероризъм у нас

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че България е държава, в която наистина има риск от тероризъм, но успокои, че няма конкретна заплаха.
Пред БНТ той коментира, че реално сме потърпевши от терористичен акт, визирайки атентата на летище Бургас през 2012 г.
"Няма как да няма риск при положение, че има извършено такова деяние в страна, която е членка на ЕС, страна, която е член на НАТО”, заяви той по повод вчерашния атентат във Франция.
Няколко страни вече повишиха мерките си за сигурност.
Лазаров уточни, че няма информация в момента за конкретна заплаха срещу България.
"Когато говоря за риск, той се основава на анализ на няколко фактора – това, което се случва с нашите коалиционни партньори в НАТО и в ЕС, това, което се е случило на територията на нашата държава, така че това са факторите, които оказват влияние за взимането на съответните мерки”, обясни главният секретар на МВР.
Според него от няколко месеца има тотален контрол на българо-турската граница и всеки преминал се въвеждал в масивите, включително на граждани на ЕС.
По думите му така на практика се осъществява контрол на цялото движение на хора и се събира достатъчно информация за конкретни лица, които ги интересуват.
„Но трябва да се отбележи, че дали едно лице изповядва определена религия или има определени форми на екстремизъм, това е друга тема”, каза още Лазаров.
Преди 2 дни по повод охраната на границата заради бежанците той коментира, че рисковете от тероризъм за страната ни са пряко свързани с миграционния натиск.
"Ударил ни е много тежък имиграционен натиск, който е безпрецедентен в най-новата ни история. Предстои да се увеличава. Така, че трябва да създадем организация. Трябва да овладеем кризата и контролирането й. Това включваше насищането с голяма бройка служители от вътрешността на МВР, които да блокират подстъпите към държавата", коментира главният секретар на МВР.

Коментари

Новини Варна