IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
14:47 | 8 януари 2015
Обновен: 16:40 | 17 април 2024

Хората с увреждания излязоха на протест

Причината е промяна в Кодекса за социално осигуряване, предложена от консултативният съвет към социалния министър

По материала работи: Златина Добрева
Хората с увреждания излязоха на протест

Хората с увреждания протестираха заради искането за премахване на добавката за инвалиди за хората в трудоспособна възраст.
Тази промяна в Кодекса за социално осигуряване предлага консултативният съвет към социалния министър. Предвижда се да се въведе условието тези хора да имат платени осигуровки за поне 1/3 от стажа си, за да получат пенсия. В момента изискването е единствено да имат между 1 и 5 години стаж в зависимост от възрастта им.
Един от организаторите на протеста, Петко Боев, заяви пред БНР, че предвижданото за юли тази година увеличение на пенсиите с 1,9 процента е „подигравка“ на фона на депутатските заплати.
„Ние не искаме да се прави преизчисление на пенсиите само върху осигурителен доход, върху който се пенсионират много от хората през същата година, а не да ни заблуждават с швейцарски правила и други“, заяви той.
От социалното министерство съобщиха, че ще се потърси вариант за компенсиране на хората с увреждания, които са с временно решение за ТЕЛК.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна