IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
14:12 | 10 януари 2015
Обновен: 00:05 | 22 април 2024

Здравният министър обеща повече линейки и лекари в Спешна помощ

Kъм момента не повече от 3 млн. българи имат достъп до медицинско обслужване в рамките на 30 минути

По материала работи: Златина Добрева
Здравният министър обеща повече линейки и лекари в Спешна помощ

Още следващите месеци в големите градове екипите на Спешната помощ ще се увеличат, а заедно с тях и количеството на линейките, което е важно, обяви по Нова телевизия министърът на здравеопазването Петър Москов.
Той бе категоричен, че спешната помощ трябва да бъде променена така, че да бъде качествена и да стига на време до нуждаещите се.
"Това не е процес, който може да завърши за половин-един или два месеца, но въпросът е да има ясната политическа воля, че това е решението, че държавата влиза отвътре навън”, категоричен бе Москов.
Той посочи, че в стратегията, която е приета и финансирана с ясни параметри от ЕС, към момента не повече от 3 млн. български граждани имат достъп до медицинско обслужване в рамките на 30 минути. „При изграждането на пълните характеристики и параметри на тази система 7 млн. български граждани ще имат достъп до това”, заяви здравният министър.
По думите му това трябва да стане най-късно през 2020 година. "Заради ясната цел, че това трябва да се случи, нещата още тази година ще се променят“, закани се Москов.
"Когато имаме ограничен ресурс, трябва да си поставим ясна цел", добави още здравният министър. "Целта на системата за здравеопазване е да живеем по-дълго, децата да не умират, да продължаваме по-голяма част от живота си не в състояние на болест – това са обективни цели. Всяка една система трябва да ги постига. Нашата, въпреки продължаващото увеличаване в пъти на финансирането за последните 10 години, не постига тези цели", категоричен е Петър Москов.

Коментари

Новини Варна