IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
15:24 | 25 ноември 2018
Обновен: 21:27 | 28 април 2024

Румен Порожанов: Значителни количества грозде останаха неизкупени

Изпълнителната агенция по лозята и виното е предприела редица мерки относно безпроблемното протичане на гроздоберната кампания

По материала работи: Пламен Янков
Румен Порожанов: Значителни количества грозде останаха неизкупени

Гроздоберът тази година протече нормално, но значителни количества грозде останаха неизкупени. Това обясни земеделският министър Румен Порожанов в парламентарната зала по време на петъчния парламентарен контрол. Причината за влошеното качество на гроздето са неблагоприятните климатични условия и неприлагане на нужните агротехнически защитни мероприятия в лозята от някои производители. Министърът на земеделието съобщи, че към настоящия момент в страната изкупеното грозде от винарските предприятия е близо 1,5 млн. кг.
 

Изпълнителната агенция по лозята и виното е предприела редица мерки относно безпроблемното протичане на гроздоберната кампания. Едно от условията е винопроизводителите да произвеждат вино от грозде, което е закупено от регистриран гроздопроизводител. Извършена е проверка от страна на МЗХГ на всички преработвателни предприятия на територията на страната и има стриктен контрол на транспортните средства.
 

Порожанов каза още, че по време на гроздоберната кампания 2018 не е установен внос от трети страни на територията на Република България, а по отношение на граничния контрол БАБХ стриктно следи за изпълнението на всички наредби и нормативни актове.
 

Министърът посъветва производителите на лозаро- винарския сектор да се възползват от подкрепата за национално подпомагане 2019-2023. За нея са предвидени 126 млн. лева и първите приеми ще започнат в началото на следващата година.


agrozona.bg


Ползите от червеното вино

Коментари

Новини Варна