IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
19:30 | 14 януари 2015
Обновен: 15:37 | 25 април 2024

Засилват охраната на гари, 100% граничен контрол от и за Турция

Това са част от мерките на МВР след терора в Париж

По материала работи: Лиляна Трънкова
Засилват охраната на гари, 100% граничен контрол от и за Турция

Полицията е задействала допълнителни мерки за сигурност след атентатите в Париж миналата седмица. Те включват повече полицаи по автогари и летища, 100-процентен граничен контрол на влизащите и излизащите към Турция, както и допълнителна охрана на критичната инфраструктура, която включва обекти от национално значение.

Това стана ясно след изслушване при закрити врати на министъра на МВР Веселин Вучков във вътрешната комисия в парламента за предприетото от полицията след терора в Париж.

Вучков обясни, че е запознал депутатите и с конкретна оперативна информация. Сред нея е попаднал и случаят със задържания у нас французин по Нова година, който вчера си призна, че се познава с един от френските атентатори – Шериф Куаши.

Вътрешният министър отново повтори, че за България съществува риск от тероризъм, но че в момента няма заплаха от конкретен терористичен акт.

МВР шефът изрази надежда, че оградата на границата ще бъде построена по-скоро и обясни, че правителството днес е приело конкретен график от мерки срещу очаквания миграционен натиск. Вучков обясни, че в гранична полиция тече преструктуриране и се очаква назначаването на нови служители, които да поемат охраната. Той обаче обясни, че е оставена отворена вратата, ако се наложи, да бъде използван не само логистичен, но и човешки ресурс от българската армия.

Преди време президентът категорично се противопостави на пращането на войници по границата, а премиерът отвърна, че това никога не е обсъждано.

Вътрешният министър съобщи още, че предстои да се ремонтират и дори строят нови пътища около границата.

Шефът на вътрешната комисия Атанас Атанасов предложи заради лошата инфраструктура около границата да се търси европейско финансиране за модерна техника, която да замести живата сила. Следващата седмица заради проблема с охраната по границата ще бъде изслушан вицепремиерът Меглена Кунева.

Коментари

Новини Варна