IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
20:16 | 14 януари 2015
Обновен: 11:02 | 16 април 2024

Ползват корупцията, за да "шамаросват" държавата

Не е повече от тази в западния свят, само е по-видима, смята Райчев

По материала работи: Лиляна Трънкова
Ползват корупцията, за да "шамаросват" държавата

Корупцията в България е видима, но не е на по-високи нива от тази в западните страни, смята социологът Андрей Райчев.

„Там просто е на високи нива, а тук е на ниско. Имаме сериозни проблеми, но аз вярвам на правосъдния министър. Това, което министърът прави, е максимумът, който може да се направи“, коментира той по БНР.

Според него корупцията е много повече претекст да ни бъдат налагани ограничения и санкции, да „шамаросват“ държавата, отколкото реалност.

Според него - за разлика от политиците в Румъния, които не ходят в Брюксел да казват каква корупция се шири в страната ни, българските правят точно обратното.

„Естествено, като ходиш и казваш каква гнила корупция е тук, лесно е да убедиш хората в това, а и България е малка държава, с която е лесно да не се съобразиш. Европа си го изкарва на България, защото е лесно, от друга страна, и ние си имаме трески за дялане“, коментира Райчев.

Относно днешното посещение на външния министър на Великобритания Филип Хамънд, както и предстоящите визити на държавния секретар на САЩ Джон Кери и на ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг, социологът коментира, че вероятно те са свързани донякъде с благодарност към страната ни.

„Не са свързани с атаките в Париж. Нито едно от тези посещения не е насрочено след тези атаки, те са планирани преди", посочи той.

Относно проекта „Южен поток“ Райчев смята, че управляващите постъпиха сравнително разумно.

„Беше ясно, че няма да стане и вариантите бяха да не стане и Западът да загуби доверие в нас, и да не стане, но все пак някакво доверие да формираме. Това все пак е нещо. „Потокът“ не стана по геополитически причини, по вътрешни за Русия причини“, настоя социологът.

Заради това според него чуждите сили ни дължат внимание.

„Дължат го това внимание и, естествено, нашите ще поставят някои въпроси. Главният въпрос за България е да не ни отделят от Румъния и да вкарат Румъния в Шенгенското пространство, а нас да ни оставят. Това няма да е справедливо“, отбеляза Райчев.

Социологът смята, че може да има и подновяване на искането за търсене на шистов газ.

Според него американците гледат на нашата позиция като каприз, защото самите те добиват шистов газ.

За Търговското споразумение между ЕС и САЩ, по което в момента се водят преговори, Райчев смята, че то не зависи от България.

От гледна точна на принципната перспектива на западния свят то е правилно и е нещо като европейското споразумение.

„Известно време ще се страда, но изравняването на двата пазара – европейски и американски, ще превърне това в гигантски пазар. В този смисъл е стратегически изгодно и за двете страни. Друг е въпросът, че и двете страни в момента си правят разни номерца. Мисля, че си струва. Европа няма да загуби от това“, коментира Райчев.

Според него американският работник е много по-експлоатиран от европейския и с много по-малко социални права, а Европа си позволява да живее мързеливо в момента и да оскъпява изкуствено работната си ръка, да живее над стандарта, който позволява тяхната производителност, което не вещае нищо хубаво.

 

Коментари

Новини Варна